1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähkökatkot

Aila-myrsky saapui Kaakkois-Suomeen – pelastuslaitoksilla kymmeniä tehtäviä

Pelastuslaitokset kuvailivat tilannetta alkuillasta rauhalliseksi. Kovimpia tuulenpuuskia odotetaan yöllä.

sähkökatkot
Muistomerkki Kotkan Kuusisessa
Pyry Sarkiola / Yle

Syysmyrsky Ailan vaikutukset alkoivat näkyä Kaakkois-Suomessa torstai-iltapäivän aikana.

Kymenlaakson pelastuslaitos sai ensimmäisen syysmyrskyyn liittyvän tehtävän noin kello 15. Seuraavan puolentoista tunnin aikana pelastuslaitokselle on tullut 15 tehtävää lisää. Valtaosa tehtävistä on kaatuneiden puiden raivaamisia.

– Tilanne on vielä ihan suht rauhallinen, pelastuspäällikkö Juhani Carlson Kymenlaakson pelastuslaitokselta kertoo.

Myös Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen myöhäinen iltapäivä oli rauhallinen. Kello 17.30 mennessä palomiehet olivat käyneet kaatamassa kolme kaatumaisillaan olevaa puuta, jotta suuremmilta vahingoilta on vältytty.

Tehtävien määrä kääntyi illan mittaan kasvuun. Pelastuslaitosta ovat työllistäneet erityisesti kaatuneet puut. Lappeenrannan Järvipelastajia on työllistänyt Saimaalla irronnut huvivene. Apuna olivat Mikkelin Järvipelastajat.

Illalla pelastuslaitoksille oli tullut jo kymmeniä tehtäviä.

Yöllä kovia puuskia odotettavissa

Ilmatieteen laitoksen mukaan kaakossa tuulet ovat illalla vasta voimistumassa. Iltayhdeksältä tuulennopeus oli puuskissa 23 metriä sekunnissa. Suomenlahdella puuskat ylsivät jo 26 metriin sekunnissa.

,– Tuulet voimistuvat nyt, ja myrskypuuskia on kaakossa vielä puolenyön aikaan. Kun myrskyn keskus siirtyy Venäjän puolelle, ne alkavat rauhoittua lännestä alkaen, kertoo meteorologi Anniina Valtonen Ilmatieteen laitokselta.

veneitä satamassa tumman taivaan alla
Myrsky laskeutui Kotkan Sapokkaan alkuillasta. Katri Mannonen / Yle

Sähkökatkokartan (siirryt toiseen palveluun)mukaan sähköjä on ollut Kymenlaaksossa poikki esimerkiksi Kouvolassa, Miehikkälässä ja Pyhtäällä. Kello 17:n jälkeen sähköt olivat poikki hieman alle 700 kymenlaaksolaiselta asiakkaalta. Katkot olivat sähkökatkokartan mukaan suurimmaksi osaksi kuitenkin ohi kello 21 jälkeen.

Aila-myrskyn kaatamat puut ovat aiheuttaneet sähkönjakelun häiriöitä koko Kymenlaakson Sähköverkon jakelualueella torstaina. Viat ovat painottuneet Itä-Uudellemaalle, Orimattilaan ja Hämeenkoskelle, mutta tilanne vaihtelee alueittain nopeastikin. Korjauspartiot ovat liikkeellä ja vikoja korjataan. Enimmillään ilman sähköä on ollut reilut 4000 kohdetta.

Etelä-Karjalassa sähköt olivat sähkökatkokartan mukaan poikki alkuillasta yhteensä noin 2 300 asiakkaalta. Sähkökatkoja oli etenkin Lemillä, Savitaipaleella, Taipalsaarella ja Lappeenrannassa.

Kello 21 sähköttömiä asiakkaita oli Etelä-Karjalassa alle 300, Lappeenrannassa ja Ruokolahdella.

Lue myös:

Yle seuraa Aila-myrskyä eri puolilla Suomea tässä jutussa

Pelastuslaitos varautuu Aila-myrskyyn Kymenlaaksossa – kovimpia tuulia odotetaan illaksi

Myrsky nousee iltapäivän mittaan – pelastuslaitos lupaa henkilöstön riittävän koko Etelä-Karjalan alueella

Lue seuraavaksi