Yhdysvaltain ja Venäjän pommikoneet lentävät vastapuolen rajoilla lähes päivittäin – hermopeliä käydään ilmassa ja mediassa

Kuukauden aikana on amerikkalaispommittajia nähty Ukrainassa ja venäläisiä Itämerellä.

Venäläinen Su-27-hävittäjä ja Yhdysvaltain B-52-pommittaja Itämeren yllä vuonna 2017 Kuva: Jakub Kaczmarczyk / EPA

Venäjän ja Yhdysvaltain sotakoneet ovat viikon ajan kohdanneet ilmassa joka päivä – sunnuntai sentään pois lukien.

Viime viikon perjantaina kolme Yhdysvaltain B-1B-pommittajaa lensi Itä-Siperian merellä, ja lauantaina Venäjän Tu-142 meripartiokone kaarteli Skotlannin edustalla.

Maanantaina havaittiin kaksi Venäjän Tu-160-pommittajaa Norjanmerellä ja Yhdysvaltain B-52 Mustallamerellä. Tiistaina ja torstaina lensivät Yhdysvaltain B-1B-pommittajat Kaukoidässä Beringinmerellä.

Keskiviikko oli Venäjän pommittajien päivä: kaksi Tu-160:a lensi Itämerellä ja kaksi Tu-22M3-pommittajaa Mustallamerellä.

Joka kerta vastapuolen hävittäjät ovat käyneet tunnistamassa pommittajat, eikä välikohtauksia ole sattunut.

Unkarilainen hävittäjälentäjä juoksee hälytystehtävälle Liettuassa. Nato-maat tunnistavat Itämerellä lentäviä venäläiskoneita. Kuva: SANDOR UJVARI / EPA-EFE

Muutenkin elokuun loppu ja syyskuun alku ovat olleet vilkkaita. Syyskuun 4. päivänä Yhdysvaltain raskaat pommittajat lensivät ensi kertaa Ukrainan yllä. Kolme B-52-pommittajaa kierteli Venäjän miehittämän Krimin ja Itä-Ukrainan sotatoimialueen lähistöllä tuntikausia.

Samaan aikaan kolme amerikkalaista ja brittiläistä signaalitiedustelukonetta lensi Krimin edustalla Mustallamerellä nuuskimassa Venäjän ilmapuolustuksen reaktioita.

Operaation tarkoituksena lienee ollut ainakin tuen osoittaminen Ukrainalle Venäjää vastaan. Tarkemmin sen kulusta voitte lukea esimerkiksi täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Naton suuri ylilentopäivä

Perjantaina elokuun 28. päivänä kuusi Yhdysvaltain B-52-pommittajaa lensi kaikkien kolmenkymmenen Nato-maan yli. Naton mukaan tarkoituksena oli osoittaa tukea liittouman jäsenmaille.

Koneista kaksi lensi Yhdysvalloista käsin Yhdysvaltain ja Kanadan yllä. Neljä Englannista noussutta konetta kierteli Euroopan Nato-maita.

Venäjä lähetti hävittäjänsä koneita vastaan siellä, missä ne lähestyivät Venäjän aluetta eli Itämerellä ja Mustallamerellä – ja aiheutti samalla pari vastalausetta:

Itämerellä venäläinen hävittäjäkone seurasi amerikkalaispommittajaa pitkälle Tanskan ilmatilaan Bornholmin saaren luona. Mustallamerellä taas venäläishävittäjä härnäsi amerikkalaispommittajaa lentämällä hyvin läheltä ohi – tässä siitä on B-52:sta kuvattu video.

Venäläinen Su-27 tulee amerikkalaisen B-52:n rinnalle ja keulan edestä ohi Mustallamerellä.

Venäjän ilmavoimien komentajan Sergei Surovikinin mielestä amerikkalaiskoneet harjoittelivat risteilyohjusten laukaisemista Venäjän alueella oleviin kohteisiin muun muassa Viron ja Mustanmeren sekä Kanadan yläpuolelta.

Venäjällä tällainen onkin tuttua. Vuonna 2013 Ruotsi katsoi kahden Itämerellä lentäneen venäläispommittajan harjoitelleen ydiniskua Tukholmaan, ja vuonna 2009 Puola syytti Venäjän harjoitelleen ydiniskua Varsovaan.

Pappi siunasi uusia Tupolev Tu-160-pommittajia Engelsin tukikohdassa Venäjällä vuonna 2000. Kuva: EPA

Amerikkalaiset B-1B ja B-52 sekä venäläiset Tu-160 ja Tu-95 ovat alun perin pitkän matkan ydinpommittajia. Taistelukäytössä – Kosovossa, Irakissa, Afganistanissa ja Syyriassa – ne ovat laukaisseet vain tavanomaisella räjähteellä ladattuja risteilyohjuksia ja pommeja.

Voimannäyttö lisääntymään päin

Venäjän ja Yhdysvaltain pommittajien lentojen tarkoituksena on näyttää sotilaallista voimaa sekä vastustajalle että omille liittolaisille. Niillä myös seurataan vastapuolen ilmapuolustuksen toimintaa.

– Lennoilla suurvallat viestivät kykyä käyttää voimaa laajalla alueella. Pyritään ylläpitämään pelotetta ja näin palvelemaan omia päämääriä, sanoo ilmasotaopin pääopettaja, everstiluutnantti Mikko Sarantola Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Venäjä sanoo aina pommittajiensa lentojen olevan ennakkoon suunniteltuja – eikä esimerkiksi reaktioita amerikkalaisten lentoihin.

Presidentti Vladimir Putin määräsi vuonna 2011 ilmavoimien kaukolennot aloitettaviksi uudelleen. Ne olivat kylmän sodan aikana käytäntö, mutta loppuivat Neuvostoliiton romahdettua.

Presidentti Vladimir Putin tutkii Tu-160-pommittajan pienoismallia Olenogorskin lentotukikohdassa vuonna 2005. Kuva: EPA

Amerikkalaisten mukaan (siirryt toiseen palveluun) venäläispommittajien liikehdintä Yhdysvaltain rajan tuntumassa varsinkin Alaskan edustalla on lisääntynyt tänä vuonna. Elokuussa venäläiskoneita lensi jopa kuuden ryhmänä.

Norjan lähialueilla on Barents Observer-sivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan venäläisten lentokoneiden tunnistustehtäviä ollut tänä vuonna jo saman verran kuin koko viime vuonna.

Venäjän pääesikunta puolestaan sanoo länsimaisten koneiden tunnistustehtävien Mustallamerellä lisääntyneen tänä vuonna viidenneksen.

Yhdysvaltain raskaita pommittajia on osallistunut Euroopassa pidettäviin Naton sotaharjoituksiin monena vuonna, varsinkin sen jälkeen kun Venäjä vuonna 2014 valtasi Krimin ja aloitti sotatoimet Itä-Ukrainassa.

Kaksi amerikkalaista B-1B-pommittajaa osallistui toukokuussa esimerkiksi Viron pääsotaharjoitukseen (siirryt toiseen palveluun) Tapan harjoitusalueella.

Muut kuin suuriin sotaharjoituksiin liittyvät lennot ovat osa Naton ohjelmaa (siirryt toiseen palveluun), jolla pyritään pelotteen luomisen lisäksi "rohkaisemaan jäsenmaiden väestöä". Samalla viedään läpi harjoittelua liittolaisten ilmavoimien kanssa.

Kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien B-52-pommittajaa Fairfordin tukikohdassa Englannissa. Kuva: Gerry Penny / EPA

Yhdysvalloilla on ollut kuusi B-52-pommittajaa Englannissa kahden vuoden ajan, ja sinä aikana ne ovat tehneet Euroopassa yli 200 lentoa, kertoo Yhdysvaltain asevoimien lehti Stars and Stripes (siirryt toiseen palveluun).

Propagandaa puolin ja toisin

Lennot vastapuolen alueen lähellä ja niiden tunnistuslennot ovat sinänsä tavanomaista toimintaa, mutta nykyisin ne ylittävät uutiskynnyksen usein. Esimerkkinä vaikkapa brittiläisen BBC:n juttu (siirryt toiseen palveluun) tältä viikolta.

– Suurvaltojen strategisten pommittajien medianäkyvyys on lisääntynyt. Osapuolet tiedottavat aikaisempaa aktiivisemmin toteuttamistaan ja havaitsemistaan lennoista. Voimannäyttö ja pelotteen ylläpitäminen on laajentunut informaatioulottuvuuteen, sanoo everstiluutnantti Sarantola.

Muutos on ollut Sarantolan mukaan tapahtunut varsinkin Ukrainan tapahtumien myötä.

Pommittajien ja niitä tunnistavien hävittäjien kohtaamisia käytetään herkästi mediassa. Venäjä uutisoi tunnistuslennot monesti siihen sävyyn, että venäläinen hävittäjä kävi torjumassa Venäjän aluetta lähestyvän Naton koneen.

Yhdysvallat julkaisee videoita, missä venäläinen hävittäjä lentää sen mielestä liian röyhkeästi ja liian lähellä amerikkalaiskonetta. Venäjän videoilla sen hävittäjät joskus "tuuppivat" Naton tai Ruotsin hävittäjiä kauemmaksi venäläiskoneesta.

Lue myös: