Aila murjoo nyt Kaakkois-Suomea – tuulenpuuskat vasta voimistumassa

Ilmatieteen laitoksen mukaan tuulenpuuskat voimistuvat kaakossa yöllä.

Kova tuuli nosti vaahtopäitä Saimaalla. Kuva: Riitta Väisänen / Yle, GIF: Silja Viitala / Yle

Aila-myrsky on saavuttanut illalla myös Kaakkois-Suomen. Tuuli alkoi yltyä iltapäivän ja alkuillan aikana, ja sen odotetaan voimistuvan entisestään yöllä.

Esimerkiksi Kotkan edustalla tuulenpuuskat yltävät noin 20 metriin sekunnissa. Aallonkorkeus on noin kaksi metriä.

– Kotkassa tämmöinen 20 metriä sekunnissa on aika normaali syysmyrsky, luonnehtii Kotkan merivartioaseman vartioupseeri Matti Manninen.

Mannisen mukaan tehtäviä on ollut itäisellä Suomenlahdella toistaiseksi vähän, sillä veneilijät ovat pysyneet poissa vesiltä.

– Yhden karanneen soutuveneen olemme käyneet hakemassa. Tiedotus on mennyt perille tai sitten itsesuojeluvaisto.

Myrsky laskeutui Kotkan Sapokkaan alkuillasta. Kuva: Katri Mannonen / Yle

Tuulet vasta yltymässä

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Anniina Valtonen on Mannisen kanssa eri linjoilla syysmyrskyn voimakkuudesta, sillä Aila on luokiteltu ankaraksi myrskyksi.

– Se ei todellakaan ole normaali syysmyrsky. Ankaria myrskyjä esiintyy noin kerran neljässä vuodessa, mutta ei syksyllä. Nämä ovat tyypillisiä joulu-tammikuussa, kertoo Valtonen.

Kaakossa tuulet ovat Valtosen mukaan vasta voimistumassa. Iltayhdeksältä tuulennopeus oli puuskissa 23 metriä sekunnissa. Suomenlahdella puuskat ylsivät jo 26 metriin sekunnissa.

,– Tuulet voimistuvat nyt, ja myrskypuuskia on kaakossa vielä puolenyön aikaan. Kun myrskyn keskus siirtyy Venäjän puolelle, ne alkavat rauhoittua lännestä alkaen. Pääkaupunkiseudulla näin tapahtuu jo ennen puoltayötä.

Kotkan Kuusisessa oli torstaina harmaata. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kova tuuli on natisuttanut laitureita ja nostanut vaahtopäitä myös Saimaalla Lappeenrannan satamassa. Lappeenrannan Järvipelastajia on työllistänyt irronnut huvivene.

Kaakkois-Suomen pelastuslaitoksilla on ollut kymmeniä tehtäviä, ja niiden määrä kääntyi kasvuun illalla. Pelastuslaitoksia ovat työllistäneet etenkin kaatuneet puut.

Sähkökatkokartan (siirryt toiseen palveluun) mukaan Kaakkois-Suomessa on ollut ilman sähköä enimmillään noin 3000 asiakkaalta.