Hyppää sisältöön

Kotka tekee poliisille tutkintapyynnön Kantasatamaan hylätystä purjelaivasta – Mary Ann-alus upposi yli vuosi sitten

Alus jätettiin sataman vierasvenelaituriin viime vuoden kesäkuussa, ja elokuussa se upposi.

Aiemmin risteilykäytössä ollut Mary Ann-purjelaiva upposi Kotkan Kantasataman vierasvenelaituriin kesällä 2019. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Kotkan kaupunki tekee poliisille tutkintapyynnön Kantasatamaan viime vuonna hylätystä Mary Ann-purjelaivasta.

Kotkan ympäristölautakunta päätti asiasta torstaina. Samalla päätettiin, että kaupunki ryhtyy toimiin Kotkan Kantasatamaan uponneen purjelaivan nostamiseksi ylös. Tarkoituksena on saada alus pois merestä syksyn aikana.

Mary Ann-niminen purjelaiva on ollut upoksissa yli vuoden. Alus jätettiin sataman vierasvenelaituriin viime vuoden kesäkuussa, ja elokuussa se upposi.

Laivan omistaja ei ole reagoinut siirtokehoituksiin, joten kaupunki ryhtyy siirtämään alusta itse. Siirtokustannukset voivat kohota arviolta jopa yli sataan tuhanteen euroon, ja ne aiotaan periä laivan omistajalta.

Entinen risteilyalus

23-metrinen alus on ollut aiemmin risteilykäytössä. Sittemmin se on vaihtanut omistajaa, ja nykyään se on toimintansa jo lopettaneen yrityksen omistuksessa. Kotkan kaupunki tavoitteli pitkään yrityksen pääomistajaa, mutta tuloksetta. Kaupunki lähetti omistajalle asiasta selvityspyyntöjä ja siivouskehotuksia, mutta uponnutta alusta ei haettu pois.

Kesällä kaupunki päätti velvoittaa aluksen omistajan siivoamaan laivansa pois satamasta kolmen viikon kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Kaupunki asetti päätökselle teettämisuhan, jonka mukaan alus siirrettäisiin pois omistajan kustannuksella, jos tämä ei tekisi sitä itse. Käräjäoikeuden haastemies toimitti päätöksen tiedoksi purjelaivan omistajalle, mutta mitään ei kuitenkaan tapahtunut.

Kotkan kaupunki aikoo valita laivan siirron tekevän yrityksen tarjouskilpailulla. Kaupungin mukaan moni yritys on jo kiinnostunut urakasta.

Lue lisää: