1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuhannet talot vielä aamulla pimeänä myrskyn jäljiltä Hämeessä

Sähköyhtiö Elenia jatkaa korjaustöitä perjantaina.

sähkökatkot
Kaatunut puu on rikkonut aidan
Aila-myrsky kaatoi puita eri puolilla Hämettä. Linjoille kaatuneet tai taipuneet puut ovat aiheuttaneet myös sähkökatkoja. Dani Branthin / Yle

Syysmyrskyn aiheuttamia sähkökatkoja korjataan Hämeessä vielä perjantainakin. Perjantaiaamuna kello seitsemän aikoihin Kanta-Hämeessä oli vielä noin 1 300 Elenian asiakasta ilman sähköjä. Päijät-Hämeessä sähköttömiä asiakkaita oli samaan aikaan noin 1 700.

Vikoja oli Kanta-Hämeen puolella Hämeenlinnassa, Forssassa, Hattulassa, Humppilassa, Janakkalassa, Lopella ja Tammelassa. Päijät-Hämeessä sähköjä on poikki Asikkalassa, Hartolassa, Heinolassa, Padasjoella ja Sysmässä. Maakuntien rajoilla Elenian asiakkaita on sähköittä muun muassa Iitissä ja Karkkilassa.

Elenia on varannut perjantaille helikoptereita, jotta sähköverkon vaurioita saadaan kartoitettua ja korjaajia ohjattua tehokkaasti sinne, missä heitä tarvitaan.

– Se tiedetään, että vauriot ovat nimenomaan puiden kaatumisia ja oksien repeämisiä. Helikopterilennoilla saattaa kuitenkin paljastua kohteita, joissa verkkoa joudutaan rakentamaan uudestaan, kertoo Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas.

Hän kertoo myös, että Aila-myrsky oli sähköverkolle poikkeuksellisen paha, koska puissa oli vielä lehtiä.

– Tähän myrskyyn yhdistyi myös hyvin pitkäkestoinen sade. Kun puissa oli vielä lehtiä, niin siitähän tulee vähän kuin saunavihta. Kun vihdan kastaa ämpäriin, niin siitä tulee paljon painavampi. Ja samalla kun maa on märkää jo ennestään, niin se on pehmeää. Nämä yhdistettynä rajuun myrskyyn, niin puita kaatui paljon.

Torstain aikana verkkoa ei voitu korjata täysin, koska maastossa ei olisi ollut myrskyn aikana turvallista.

Lue seuraavaksi