1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Forrest Gump

Forrest Gumpin luonut kirjailija Winston Groom kuoli

Menestyselokuvan innoittaneen kirjan tekijä kuoli 77-vuotiaana.

Tom Hanksin esittämä Forrest Gump ja Rebecca Williamsin esittämä hoitaja elokuvassa Forrest Gump. Kohtauksessa kuullaan ehkä kuuluisin elokuvan repliikeistä: "Elämä on kuin suklaarasia. Koskaan ei tiedä mitä saa." Kuva: AOP

Yhdysvaltalainen kirjailija Winston Groom on kuollut. Groomin kotikaupungin Fairhopen pormestari kertoi asiasta Facebookissa. Groom oli kuollessaan 77-vuotias.

Groomin ylivoimaisesti tunnetuin teos on yhden 1990-luvun menestyneimmistä elokuvista innoittanut Forrest Gump. Vuonna 1994 julkaistu elokuva voitti kuusi Oscar-palkintoa. Se palkittiin vuoden parhaana elokuvana, ja Oscarin sai myös nimiroolia esittänyt Tom Hanks.

Romaanien lisäksi Groom kirjoitti useita tietokirjoja Yhdysvaltojen sotahistoriasta. Hän oli itsekin palvellut armeijassa Vietnamin sodassa.

– Vaikka hänet muistetaan Forrest Gumpin luojana, Winston Groom oli myös lahjakas journalisti ja tunnustettu historioitsija, sanoi hänen kotiosavaltionsa Alabaman kuvernööri Kay Ivey lausunnossaan.

Forrest Gump tarkastelee sekin Yhdysvaltojen lähihistoriaa päähenkilönsä kautta. Elokuvassa hahmo oli kuitenkin pehmeämpi kuin kirjassa, Groomin mukaan terävimmät särmät oli hiottu pois.

– He tekivät erinomaista työtä. Olisin luultavasti pitänyt enemmän omasta versiostani, mutta sellaisena sitä ei olisi ikinä saatu levitykseen, Groom sanoi Tuscaloosa News -lehdelle vuonna 2014.