Hyppää sisältöön

Myrskyvaurioiden korjaus jatkuu Varsinais-Suomessa – Paraisilla yhä 1400 ilman sähköä

Pelastuslaitoksen mukaan myrskystä selvittiin ilman vakavia vahinkoja.

Suurin onsa Aila-myrskyn sähkökatkoista on aiheutunut sähkölinjojen päälle kaatuineista puista. Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle

Aila-myrskyn jäljiltä Varsinais-Suomessa on yhä noin 2300 taloutta ilman sähköä.

Maakunnan sähkökatkot painottuvat rannikolle ja erityisesti saaristoon. Eniten sähköttömiä talouksia on Paraisilla, missä luku on 1 400.

Caruna kertoi eilen että saaristossa joudutaan varautumaan mahdollisesti pitkään sähkökatkokseen, sillä vahingot painottuvat alueille, joille on vaikeaa päästä.

Carunan käyttöpäällikkö Jörgen Dahlqvist kertoi perjantaiaamuna että kaikkein syrjäisimmillä seuduilla on riskinä, että sähköttä joudutaan olemaan vielä päivien ajan. Arvio tarkentuu sitä mukaa kun vikapaikkoja päästään kartoittamaan.

– Tarkkaa arviota ei pysty tässä vaiheessa antamaan. Lisäksi saaristossa on varmasti vielä vikoja joista ei edes tiedetä, Dahlqvist kertoo.

Vikojen korjaamiseen saadaan päivän valjetessa lisää vauhtia, kun levosta palanneita asentajaryhmiä saadaan paikalle. Lisäksi helikoptereita on määrä saada ilmaan heti aamulla. Suurin osa myrskytuhoista löytyykin vasta ilmasta katsottuna.

– Emme kyllä perjantain aikana vielä kaikille saa sähköjä. Puita poistetaan linjoilta varmasti pitkälle ensi viikkoon, Dahlqvist kertoo.

Koko maassa ilman sähköä on vielä noin 25 tuhatta taloutta. Katkot keskittyvät länsirannikolle ja Keski-Suomeen

Varsinais-Suomessa selvittiin ilman vakavia onnettomuuksia

Pelastustehtäviä tuli torstaiaamun ja iltakuuden välillä noin 400 kappaletta. Sen jälkeen tilanne rauhoittui ja toiminnassa on keskitytty lisävahinkojen ehkäisyyn.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävän päällikö Mika VIljasen mukaan odotettavissa on, että jonkin verran tehtäviä tulee vielä perjantaille, kun ihmiset lähtevät esimerkiksi tarkastamaan mökkejään myrskytuhojen varalta.

– Satunnaisia tehtäviä varmasti viikonlopun lähestyessä tulee kun vapaa-ajanasuntoja ja veneitä lähdetään tarkastamaan, Viljanen kertoo.

Pelastuslaitos kohotti valmiutta myrskyyn varautumisen yhteydessä. Varautumista purettiin jo torstai-iltana myrskyn hellitettyä.

– Turunmaan saaristossa pidettiin sopimuspalokuntia vielä aamulla sähkökatkojen vuoksi. Paikalliset asukkaat voivat tarvittaessa tukeutua paloaseman tiloihin, mikäli apua tarvitaan, Viljanen kertoo.

Henkilöstöä pidetään asemilla myös sen vuoksi, että matkapuhelinverkon häiriöt ovat edelleen mahdollisia. Asukkaat pääsevät siinä tapauksessa pyytämään apua suoraan paloasemilta.

Vakavia loukkaantumisia tai suurempia yksittäisiä tuhoja ei ole tullut pelastuslaitoksen tietoon. Aineelliset vahingot ovat kuitenkin nousemassa mittaviksi.