1. yle.fi
  2. Uutiset

Kanadassa syyte erikoisesta Tesla-kaahauksesta – auto painoi eteenpäin 150 km/h, kuskin epäillään nukkuneen vaakatasossa

Poliisin mukaan auto kiihdytti, kun edellä olleet ajoneuvot väistivät.

Tesla Motors
Punainen auto näyttelytilassa
Teslan S-malli esillä autonäyttelyssä Brysselissä tammikuussa 2020.Sebastian Geisler / AOP

Ylinopeutta ajanutta nuorta miestä vastaan on nostettu syytteet liikenteen vaarantamisesta Kanadassa, kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Vauhtia oli 140 km/h, kun rajoitus alueella oli 110 km/h.

Uutiskynnyksen yli tapaus nousee siksi, että poliisin mukaan Tesla-merkkinen ajoneuvo vaikutti ajelevan tapahtumahetkellä itsekseen kuljettajan nukkuessa vaakatasossa.

Tapaus sattui heinäkuun alussa torstai-iltapäivänä Albertan provinssissa noin sadan kilometrin päässä sen pääkaupungista Edmontonista. Jääkiekkojoukkue Oilersista tunnettu kaupunki sijaitsee läntisessä Kanadassa.

Kanadan liittovaltion poliisin RCMP:n mukaan Tesla S -mallinen auto kulki ensin 140 kilometrin tuntinopeudella, mutta kiihdytti sataanviiteenkymppiin, kun edellä olleet ajoneuvot väistyivät poliisin pantua pillit päälle.

Lue myös: Yhdysvalloissa viranomaiset tutkivat Teslan outoja onnettomuuksia – auton väitetään kiihdyttäneen itsestään 17.1.2020

Poliisin mukaan sekä kuljettajan että etumatkustajan istuimet oli kallistettu vaakatasoon, ja molemmat vaikuttivat olevan unessa.

– Kumpikaan ei katsonut, mihin auto on menossa. Uskomme, että ajoneuvoa ohjasi autopilottijärjestelmä, joka on oikeastaan vain pitkälle edistynyt kuljettajan apuri. Se vaatii siis kuljettajan ohjausta. Toki ajoneuvoja voi itse säätää valmistajan suositusten vastaisesti, Darrin Turnbull RCMP:stä sanoi Kanadan yleisradioyhtiö CBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

BBC:n mukaan Tesloissa on toistaiseksi käytössä kakkostason autopilotiksi kutsuttu järjestelmä, joka edellyttää kuljettajan olevan hereillä ja pitävän kiinni ohjauspyörästä.

Teslan perustaja Elon Musk on arvioinut yhtiön autojen pystyvän kulkemaan lähes itsenäisesti vuoden loppuun mennessä.

Lue myös:

Sijoittajien hermoilu jatkuu Yhdysvalloissa – Teslan osake romahti päivän aluksi lähes 20 prosenttia

Teslan vuosineljännes yllättäen voitollinen

Elon Musk avasi Teslan tehtaan keskellä koronakaranteenia – Nyt autotehtaalta raportoidaan ensimmäisiä tartuntoja 12.6.2020

Elon Musk twiittasi ja Teslan arvosta katosi 14 miljardia dollaria 2.5.2020

Lue seuraavaksi