Miksi Yhdysvallat uhkaa Britanniaa brexit-linjauksen takia? Taustalla huoli Pohjois-Irlannin rauhasta, mutta myös amerikanirlantilaisten äänistä

Kymmenesosalla amerikkalaisista on irlantilaiset sukujuuret, joten Britannian uusi brexit-linjaus herätti vastalauseita.

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden kuvattiin Wilmingtonissa keskiviikkona. Kuva: Drew Angerer / AFP

Ensin varoituksen esitti Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi. Sitten demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden:

Yhdysvallat ei solmi kauppasopimusta Britannian kanssa, jos Britannia EU-eronsa yhteydessä vaarantaa Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen, niin sanotun Pitkänperjantain sopimuksen vuodelta 1998.

Myös presidentti Donald Trumpin Pohjois-Irlannin-erikoislähettiläs Mick Mulvaney varoittaa Financial Timesin haastattelussa, (siirryt toiseen palveluun) että Pohjois-Irlannin rauhansopimusta ei saa vaarantaa luomalla Irlannin ja Pohjois-Irlannin välille kovaa rajaa.

Demokraattien uhkaukseen kauppasopimuksen estämisestä Mulvaney sen sijaan ei yhdy.

Presidentin Pohjois-Irlannin-erikoislähettiläs Mick Mulvaney kuvattiin maaliskuussa 2020. Kuva: Kevin Dietsch / EPA

Uhkaus on myrkkyä Britannialle, koska maan on brexitin jälkeen suorastaan elintärkeää saada aikaan hyvä kauppasopimus Yhdysvaltain kanssa. Vapaus neuvotella itsenäisesti kaupasta oli yksi päämotiiveista koko EU-eroon.

Mistä oikein on kyse?

Pohjois-Irlannin rajakysymys on keskeinen

Kun Britannia erosi 1. helmikuuta EU:sta, Irlannin ja Pohjois-Irlannin välisestä rajasta tuli unionin ulkoraja.

Rajan yli on käyty kauppaa vapaasti, ja vapauden säilyttäminen oli erosopimuksen keskeisiä kohtia. Yli 500 kilometriä pitkä raja halkoo kyliä ja maatiloja, ja rajalla on yli pari sataa rajanylityspaikkaa.

Tavaraliikenteen tullaus siirrettiin erosopimuksessa Irlannin saaren sisältä Pohjois-Irlannin ja Britannian välille eli tulliraja siirtyi Irlanninmereen. Se on Pohjois-Irlannin unionisteille ja Britannialle vastenmielinen asia.

Viime viikon keskiviikkona Britannian pääministeri Boris Johnson esitteli kiistellyn sisämarkkinalakiesityksen. Se vähentäisi EU:n mahdollisuuksia vaikuttaa Pohjois-Irlannin tullijärjestelyihin ja yritystukiin siinä tilanteessa, että Britannia ja EU eivät siirtymäkauden neuvotteluissa vuoden loppuun mennessä saa aikaan sopimusta brexitin jälkeisestä suhteestaan.

EU katsoo lakiesityksen olevan erosopimuksen ja siten myös kansainvälisen oikeuden vastainen, ja moni brittipoliitikko myös Johnsonin omassa puolueessa jakaa tulkinnan. EU uhkaa aloittaa oikeustoimet, jollei lakiesitystä muuteta.

Yhdysvalloille Pohjois-Irlannin rauhansopimus on tärkeä

Irlanti ja Britannia solmivat Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen vuonna 1998. Sopimus lopetti kolme vuosikymmentä kestäneet väkivaltaisuudet, joissa kuoli yli 3 500 ihmistä (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvallat toimii sopimuksen takuumiehenä ja johti rauhanneuvotteluja.

Rauhansopimus ei sinänsä säätele rajan ylittävää kauppaa, mutta rajan avoimuus on tärkeä etenkin tasavaltalaisille eli yhtenäistä Irlantia kannattaville. Kova raja tulleineen ja rajatarkastuksineen lisäisi jännitteitä ja vaarantaisi rauhan.

Lue lisää rajakysymyksen merkityksestä pohjoisirlantilaisille tästä.

Irlantilaisuus ja Irlannin kansallispäivä, Pyhän Patrickin päivä ovat nykyään arvossaan Yhdysvalloissa. Pyhän Patrickin päivää vietettiin New Yorkissa maaliskuussa 2016. Kuva: Justin Lane / EPA

Yhdysvaltain vaalien läheisyys on yksi selittävä tekijä

Yhdysvalloissa sekä republikaanit että demokraatit tunnistavat Pohjois-Irlannin rauhan säilymisen tärkeyden. Demokraattien kanta on selvästi jyrkempi.

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden sanoo, että Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen ei sallita jäädä brexitin jalkoihin. Yhdysvaltain ja Britannian välinen kauppasopimus riippuu sopimuksen kunnioittamisesta ja siitä, että kovan rajan synty estetään. Piste.

Irlantilaista syntyperää oleva Biden lähetti tviittinsä pian sen jälkeen, kun hän oli tavannut Britannian ulkoministerin Dominick Raabin sekä Pelosin ja (niin ikään irlantilaistaustaisen) kongressiedustaja Richard E. Nealin. Neal johtaa edustajainhuoneen vaikutusvaltaista komiteaa, joka päättää veroista ja tulleista ja neuvottelee kauppasopimuksia.

BBC:n analyysin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Trumpille on tärkeämpää tukea Johnsonia ja etäännyttää Britanniaa EU:sta, erityisesti protektionistisina pidetyistä EU:n ruoka- ja maataloussäädöksistä. Se ei silti tarkoita, että Trumpin hallintokaan suostuisi vahingoittamaan Pohjois-Irlannin rauhansopimusta – mutta hallinto on suostuvaisempi uskomaan brittien vakuuttelua siitä, ettei niin aiota tehdä.

Irlannin asia on amerikkalaisia lähellä jo siksikin, että Yhdysvaltain väestöstä kymmenesosa, 32 miljoonaa, katsoo olevansa (siirryt toiseen palveluun) irlantilaista syntyperää. Heidän merkityksensä äänestäjinä on siten huomionarvoinen.

Perinteisesti irlantilaistaustaiset äänestivät demokraatteja (siirryt toiseen palveluun), mutta enää demokraattinen puolue ei voi laskea saavansa ilman muuta amerikanirlantilaisten ääniä.

Amerikanirlantilaiset ovat siis liikkuvia äänestäjiä, ja demokraattipuolueen kannattaa ennen marraskuun vaaleja kantaa näkyvästi huolta Pohjois-Irlannin rauhasta.