Hyppää sisältöön

Syyttäjä selvittää, onko Kotkassa tapahtuneessa putkakuolemassa syytä epäillä rikosta – voi kestää jopa useita kuukausia

Noin 30-vuotias mies löytyi kuolleena putkasta Kotkassa syyskuun alkupuolella.

Noin 30-vuotias mies kuoli Kotkan poliisiaseman putkassa syyskuun alkupuolella. Kuva: Antti-Jussi Korhonen / Yle

Syyttäjälaitos on aloittanut tutkinnan siitä, onko Kotkan poliisivankilassa kuolleen miehen tapauksessa syytä epäillä rikosta.

Noin 30-vuotias mies kuoli putkaan Kotkan poliisiasemalla syyskuun alkupuolella. Poliisi tiedotti asiasta viime viikon maanantaina.

Poliisin mukaan mies oli otettu kiinni Kotkassa lauantaina-iltapäivänä 5. syyskuuta, koska mies oli käyttäytynyt uhkaavasti. Mies oli viety Kotkan poliisiasemalle päihtyneiden tiloihin, josta hänet oli myöhemmin löydetty kuolleena.

Kotkan poliisiasema on Kaakkois-Suomen poliisin aluetta. Tapahtumien tutkinta siirtyi syyttäjälaitokselle.

Selvittely vie jopa kuukausia

Tutkinnanjohtajana toimivan kihlakunnansyyttäjän Yrjö Pulkkisen mukaan tapauksen selvittelyssä voi kulua aikaa jopa useita kuukausia.

– Selvitämme, onko syytä epäillä, että joku poliiseista olisi menetellyt virheellisesti, Yrjö Pulkkinen sanoo.

Tämän jälkeen poliisi ratkaisee, aloittaako se tapauksesta esitutkinnan. Jos poliisi epäilee, että tapauksessa on tapahtunut rikos, esitutkinta alkaa.

Esitutkinnassa poliisi selvittää esimerkiksi sitä, onko rikos todella tapahtunut, missä ja miten se on tapahtunut ja ketä rikoksesta epäillään. Tämän jälkeen syyttäjä päättää, syytetäänkö tekijää rikoksesta.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Kari Hyyryläinen kertoi viime viikolla, että poliisihenkilöstö on perehdytetty pitämään huolta poliisivankilassa olevista henkilöistä.

– Meillä on kameravalvonta ja vartija koko ajan poliisivankilassa. Kun henkilö otetaan poliisivankilaan, pyrimme varmistamaan, että asiat ovat kunnossa, Hyyryläinen sanoi.

6.3.2021 klo 11.55 Juttua korjattu: Otsikossa ja jutun alussa mainittiin aiemmin, että tutkinnan tekee poliisi, vaikka poliisia koskevan rikostutkinnan toimittamisesta vastaa aina poliisista riippumaton syyttäjä.