1. yle.fi
  2. Uutiset

Länsi-Pohjan koronatilanne on suvantovaiheessa – rajan yli voi asioida ilman riskiä ja kasvomaskisuositus ei ole enää voimassa

Länsi-Pohjassa on viimeksi todettu koronatartunta noin kuukausi sitten.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri
Länsi-Pohjan keskussairaala Kemissä
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila korostaa, että joukkotapahtumien järjestämistä pitäisi edelleen välttää, vaikka koronatilanne on rauhallinen.Juuso Stoor / Yle

Länsi-Pohjan koronatilanne on erittäin rauhallinen. Viimeisin tartunta on todettu noin kuukausi sitten eli 13. elokuuta.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan matkailua ulkomaille ei edelleenkään suositella, mutta länsirajan toisella puolella voi käydä asioilla.

– Norrbottenin koronatilanne on koko ajan rauhoittunut ja tavanomainen asiointi rajan ylitse ei tällä hetkellä muodosta epidemiologista riskiä koronatilanteen suhteen. Kauppa-asioissa on syytä muistaa edelleen turvavälit ja hyvä käsihygienia, Taskila kirjoittaa tiedotteessa.

Länsirajan sisärajavalvonta päättyy lauantaina, koska Ruotsin koronatartuntojen määrä on alle Suomen määrittelemän turvallisen maan rajan.

Tilanteen rauhallisuudesta kertoo myös se, että kasvomaskisuositus ei ole Länsi-Pohjassa voimassa.

– Tilanteissa, joissa turvavälejä ei voi toteuttaa maskia kannattaa edelleen käyttää, etenkin jos kuuluu riskiryhmään, Taskila ohjeistaa.

Joukkotapahtumat ovat kuitenkin riski

Taskila kuitenkin korostaa sitä, että joukkotapahtumat ja suuret juhlatilaisuudet muodostavat selkeän riskin.

– Näiden järjestämistä kannattaa edelleen mahdollisuuksien mukaan siirtää ennaltaehkäisevänä toimena. Tätä pidetään erittäin tärkeänä alueen koronatilanteen pitämiseksi rauhallisena, Taskila sanoo.

Taskila muistuttaa, että laajoja altistumisia todetaan koko ajan Etelä-Suomessa ja positiivisia tapauksia on erityisesti nuorten joukossa.

Testimäärä on vähentynyt

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä testausmäärä on vähentynyt. Viime viikolla analysoitiin 572 näytettä.

– Oireisena on edelleen syytä hakeutua koronavirustestiin laajemman epidemian ehkäisemiseksi, Taskila kehottaa.

Länsi-Pohjassa suositellaan edelleen myös koronavilkun lataamista, koska se auttaa epidemian torjunnassa. Taskila muistuttaa, että koronavilkun toiminta edellyttää bluetooth-yhteyden pitämistä puhelimessa päällä.

Tuoreimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löytyvät tästä artikkelista.

Lue seuraavaksi