Hyppää sisältöön

Marin Naantalissa: EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahasto käytettävissä uuden vihreämmän työllisyyden luomiseksi – Lintilä lupaa Naantaliin selvityshenkilön

Naantalissa vieraillut ministerikolmikko on tavannut jalostamon edustajia ja työntekijöitä sekä kaupungin johtoa.

Pääministeri Sanna Marin vieraili Naantalissa - seurasimme tiedotustilaisuutta suorana
Pääministeri Sanna Marin vieraili Naantalissa - seurasimme tiedotustilaisuutta suorana

Hallituksen ministerikolmikko on perjantai-iltana pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla kertonut Naantalille suunnattavista tukitoimista, jos Neste päättää sulkea öljynjalostamonsa. Marinin kanssa Naantalissa ovat vierailleet elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ja työministeri Tuula Haatainen (sd.).

Marin: Tilanne valitettava

Pääministeri Sanna Marin totesi tilaisuudessa Naantalin jalostamon mahdollisen sulkemisen olevan valitettava ja hankala.

Marin jatkoi, että hallituksen budjettiriihessä on käyty keskustelua niin Jämsän (UPM:n Kaipolan tehtaan sulkemisen aiheuttamasta) kuin Naantalinkin tilanteesta, kuin mahdollisesti muista tulevista, vastaavanlaisista tilanteista. Marin lupasi, että valtio tulee aktiivisesti tueksi ja avuksi.

Budjettiriihessä on tehty jo päätöksiä Jämsän seudun avuksi, ja lisätalousarvioissa tehdään myös toimia Naantalin osalta, Marin sanoi.

– Yhdessä pitää nähdä mahdollisuuksia ja tulevaisuudenkuvia, joilla voidaan luoda toivoa tulevaisuuteen ihmisille, työntekijöille, perheille. Ja on tärkeää, että tätä työtä tehdään yhdessä, Marin totesi.

Marin näkee, että Naantalin ollessa kyseessä mahdollisuuksia on paitsi EU:n elpymisvälineen, myös esimerkiksi oikeudenmukaisen siirtymän rahaston osalta.

– Itse näen, että Naantalin tilanne on juuri sen kaltainen, johon tämän oikeudenmukaisen siirtymän rahasto sopii, että kun siirrytään fossiilisesta toiminnasta vihreämpään toimintaan. Näitä rahoja, joita sitä kautta olisi saatavissa, jotta luotaisiin uusia elinkeinotoiminnan mahdollisuuksia, uuden yrittäjyyden mahdollisuuksia, uuden vihreämmän työllisyyden mahdollisuuksia. Meillä on tässä olemassaolevia välineitä, meillä on rahoitusta, Marin jatkoi.

Lintilä: Selvityshenkilö selvittämään tilannetta

Elinkeinoministeri Mika Lintilä jaksoi uskoa, että Naantalin äärettömän vaikea tilanne on myös uuden alku.

Lintilä totesi, että elinkeinoministeriön aikeena on asettaa selvityshenkilö, jolla on teollista näkemystä, teollisia kontakteja ja siten mahdollisuuksia luoda jotain uutta tähän tilanteeseen.

– Mielellään joku henkilö, jolla on sielua ja sydäntä niin Varsinais-Suomea kuin Naantaliakin kohti, ja joka toisi konkretian tähän tilanteeseen, Lintilä sanoi.

Lintilän mukaan selvityshenkilöön käytettävän rahallisen resurssin ei tarvitse olla mitenkään iso. Elinkeinoministerin mukaan olennaisinta on löytää oikean kontaktipinnan omaava henkilö, joka pystyy yhdistämään Naantalin tilanteen elinkeinoministeriön resurssien kanssa.

Henkilö tullaan Lintilän mukaan nimeämään mahdollisimman pikaisesti.

– Voi olla, että mielessä joku nimi jo onkin, Lintilä jatkoi.

Haatainen: Tehtävämme on rakentaa siltaa tulevaisuuteen

Työministeri Tuula Haatainen puolestaan kommentoi, että on tärkeää, että työttömyysuhan alla oleville rakennetaan luottamusta siihen, että kaikki mahdollinen tehdään uudelleen työllistymisen eteen.

Rakennemuutostyötä on Haataisen mukaan lähdetty tekemään laajalla yhteisrintamalla, jossa on mukana muun muassa elykeskus ja alueen kaupungit, mm. Turku, Naantali ja Raisio. Rahasta ei Haataisen mukaan tule olemaan kiinni työllistymismahdollisuuksien syntyminen.

– Viesti tälle alueelle on, että me olemme teidän tukenanne, valtiovalta haluaa tukea, että tällä alueella mennään eteenpäin, kuten täällä on aina osattu tehdä, Haatainen sanoi.

Kova isku Naantalille

Elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoi aiemmin perjantaina Ylen aamussa, että Naantalia varten perustetaan rakennetyöryhmä, jos jalostamo päätetään sulkea.

Pääministeri Marin oli jo maanantaina yhteydessä Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutaseen. Hän vakuutti valtion kantavan vastuunsa, ja olevan työntekijöiden sekä alueen tukena vaikeassa tilanteessa.

Kaupunginjohtaja Mutanen pitää hyvin tärkeänä, että valtio omilla muutosturvatoimenpiteillään tukee työntekijöitä sekä pehmentää kuntien ja alueen taloudellisia menetyksiä, jos työpaikkojen vähennykset toteutuvat.

Naantali on jo käynnistellyt muutosturvatyöryhmää yhdessä alueellisten toimijoiden kanssa. Ryhmään kutsutaan alueen kaupunkien, ely-keskuksen, elinkeinoyhtiöiden, koulutuksen järjestäjien ja muiden keskeisten tahojen edustajat. Ryhmän tehtävänä on etsiä keinoja, joilla voidaan tukea työntekijöiden koulutusta ja työllistymistä

Jalostamon sulkeminen laskisi merkittävästi Naantalin saamia yhteisö- ja kunnallisverotuloja. Taloudellisista vaikutuksista ei kuitenkaan voida vielä antaa tarkkaa arviota.

Aiemmin aiheesta: