1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiristyvä turpeen verotus lisää puun polttamista Joensuun voimalaitoksella – turpeesta luopuminen vaatii kalliin remontin ja tuo korotuspainetta kuluttajahintoihin

Savon Voima korvaa Joensuun voimalaitoksella turpeen puupolttoaineella. Se tarkoittaa 5–10 miljoonan euron investointia.

turve
Puuhaketta, Fortumin Joensuun voimalaitoksen rakenteita
Siirtyminen kokonaan puuperäisiin polttoaineisiin Joensuun voimalaitoksella edellyttää Savon Voimalta myös satsausta huoltovarmuuteen. Fortum

Hallituksen päätös kiristää turpeen verotusta lisää puun polttoa Joensuun voimalaitoksella.

Kaukolämmön ja sähkön tuottamiseen joensuulaisille käytetään nyt pääosin puuperäisiä polttoaineita kuten haketta, puunkuorta ja purua.

Turpeen osuus voimalaitoksen polttoainetarpeesta on noin 30 prosenttia. Käytännössä turvetta tarvitaan noin 2 200 rekkakuormallista vuodessa.

Voimalaitoksen varapolttoaine on raskas polttoöljy.

Joensuun laitoksen tekninen päällikkö Timo Partanen kertoo, että nykytekniikka tarvitsee polttoaineseokseen osan turvetta, koska pelkän puun polttaminen aiheuttaa kattilassa korroosiota ja likaantumista.

– Tällä tekniikalla on hyvin vaikea lähteä turpeen osuutta enää pienentämään. Tarvitaan investointia kattilaan, jotta turpeen osuutta voidaan edelleen pudottaa. Se on Joensuun osalta ensimmäisenä suunnittelupöydällä, Savon Voiman liiketoimintajohtaja Juha Räsänen kertoo.

Joensuuhun vuodelle 2022 suunniteltu kattilainvestointi maksaisi Räsäsen mukaan arviolta 5–10 miljoonaa euroa.

Investoinnin vaikutusta joensuulaisten lämpö- ja sähkölaskuihin Savon Voiman kaukolämmöstä ja energiantuotannosta vastaava liiketoimintajohtaja ei halua vielä arvioida.

Investointi tukisi Savon Voiman tavoitetta luopua turpeesta.

– Tavoite on puolittaa turpeen käyttö vuoteen 2025. Ihan kokonaan turpeesta irti pääseminen nopeasti on hankalaa, koska puupolttoaineen huoltovarmuudessa on vielä parannettavaa, Räsänen myöntää.

Hän arvioi, että Savon Voima tarvitsee turpeesta luopumiseen lisää puupolttoainetta 100 000–200 000 mottia vuosittain. Määrästä Joensuun voimalaitoksen osuus on puolet.

– Puun huoltovarmuus pitää hoitaa kuntoon. Turpeella se on onnistunut, turve on ollut siinä erinomainen. Tämä on valtakunnallinen asia, ei pelkästään Joensuuta koskeva; miten huoltovarmuus taataan silloin, kun ollaan pelkästään biopolttoaineiden varassa, Juha Räsänen korostaa.

Lue seuraavaksi