1. yle.fi
  2. Uutiset

Meri-Lapissa odotetaan lentojen jatkuvan myös ensi vuoden jälkeen – yrittäjien mukaan lentojen loppuminen olisi kohtalokas isku alueelle

Finnair aloittaa Kemi-Tornion lennot talvikaudeksi, minkä jälkeen lennetään valtion tuella ensi vuoden loppuun asti.

lentoliikenne
Lentokenttä, Kemi-Tornion lentoasema
Kemi-Tornion lennot palautuvat marraskuussa keväällä alkaneen keskeytyksen jälkeen.Yle

Meri-Lapissa iloitaan Kemi-Tornion lentojen palautumisesta.

– Lentoliikenteen säilyminen helpottaa erityisesti vientiteollisuudelle ja uusille investoinneille tärkeää alueen saavutettavuutta ja saa toivottavasti jatkoa käynnistyvän kilpailutuksen kautta, toteaa Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

Finnair lentää Kemi-Tornioon ja neljälle muulle maakuntakentälle maaliskuun loppuun asti, minkä jälkeen liikenne jatkuu ensi vuoden loppuun saakka valtion kilpailuttamana.

–Meri-Lapissa odotetaan, että ratkaisun toteuttamiseksi tarvittavan kilpailutuksen kriteerit luovat näkymän vuoden 2021 ohitse ja mahdollistavat markkinaehtoisen liikennöinnin palauttamisen Kemi-Tornion kentälle, kirjoitetaan Meri-Lapin kehittämiskeskuksen tiedotteessa.

Kemi-Tornion lennot keskeytettiin yli puoli vuotta sitten.

Lapin Yrittäjät: Lentojen loppuminen raskas isku

Lapin Yrittäjät pitää hyvänä, että Finnair palauttaa edes joitakin lentoja tulevalle talvikaudelle marraskuun alusta alkaen, mutta arvostelee yhtiön päätöstä lopettaa kaupalliset lennot maaliskuussa.

– Finnairin etupainoinen ratkaisu on iso pettymys. On erikoista, että Finnair jo etukäteen ilmoittaa, ettei se enää tulevina vuosina palvele näitä maakuntia, sanoo yrittäjäjärjestön puheenjohtaja Marko Vuorinen.

Valtion takaamaa jatkoaikaa ensi vuoden loppuun asti pidetään hyvänä ehdotuksena, mutta liian lyhyenä aikana.

Yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salon mukaan lentoliikenteen jatkumisen epävarmuus vaikuttaa investointipäätöksiin ja mahdollisesti siirtää toimintoja paikkakunnille, joilla on tarjolla paremmat yhteydet.

– Jos lennot eivät jatku Kemiin, se on raskas – jopa kohtalokas – isku alueen elinvoimalle, yrittäjyydelle ja matkailulle, kommentoi Vuorinen.

Salo muistuttaa, että Kemiin suunnitteilla oleva Metsä Groupin bioselluhanke on Suomen toistaiseksi suurin teollinen investointi.

– Se yhdessä muiden alueen teollisuuden yksiköiden kanssa alihankintaketjuineen tarvitsee toimivan lentoyhteyden jatkolentoyhteyksineen, Salo sanoo.

Talousalueella joka viides työskentelee teollisuudessa

Lentojen palautumisen taustalta löytyy onnistunutta edunvalvontaa.

– On hyvä, että edunvalvontaa on tehty yhdessä viiden vientiteollisuudesta Suomeen elinvoimaa tuovan maakunnan kesken. Tämä ratkaisu tuo näkymän yli pahimman koronakriisin ja auttaa teollisuutta kohti uutta normaalia, sanoo Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen.

Meri-Lapin kehittämiskeskuksen mukaan Kemi-Tornion lentoaseman ympäröivällä talousalueella joka viides työntekijä työskentelee teollisuuden parissa ja viime vuonna teollisuuden liikevaihto oli 6,1 miljardia euroa.

Koronapandemian aiheuttaman kansainvälisen taloustaantuman oletetaan osuvan suomalaiseen, vientivetoiseen talouteen viiveellä.

Lue seuraavaksi