1. yle.fi
  2. Uutiset

Taajamat säästyvät myrskyjen aiheuttamilta sähkökatkoilta – säävarmaa verkkoa viedään myös haja-asutusalueille

Savon Voima korjaa vielä perjantaina Aila-myrskyn aiheuttamia vahinkoja.

sähkökatkot
Asentajia korjaamassa myrskyn rikkomaa sähkölinjaa
Asentajat korjasivat Aila-myrskyn rikkomaa sähkölinjaa perjantaina.Toni Pitkänen / Yle

Aila-myrsky katkaisi eilen torstaina sähköt enimmillään 16 500 Savon Voiman asiakkaalta. Vielä perjantaina iltapäiväkolmen jälkeen sähköttä oli noin 500 asiakasta.

Myrsky katkoi sähköjä laajasti pitkin maakuntaa ja erityisesti vesistöjen lähellä: tuulennopeus nousi vesistöjen päällä voimakkaaksi ja kaatoi puita sähkölinjoille.

Käytännössä kaikki sähkökatkokset tapahtuivat haja-asutusalueilla. Se johtuu siitä, että taajamissa sähköverkko on ehditty muuttaa jo säävarmaksi muun muassa siirtämällä kaapeloinnit maan alle. Taajama-alueiden sähköverkko on myrskyiltä suojassa.

Savon Voiman operatiivisen johtajan Lauri Siltasen mukaan 97 prosenttia Aila-myrskyn aiheuttamista vikapaikoista sijaitsi niillä alueilla, joilla sähköverkkoa ei ole vielä muutettu säävarmaksi.

– Kyllä se näkyi selvästi edellisessä Päivö-myrskyssä ja tässä Aila-myrskyssä, että tehdyt toimenpiteet purevat, Siltanen sanoo.

Vikoihin ei saa koskea itse

Asentajat ovat paiskineet töitä torstain ja perjantain aikana vikojen korjaamiseksi. Siltasen mukaan loputkin viat on tarkoitus korjata perjantain aikana.

Korjaustöitä ei helpottanut se, että niitä piti tehdä myrskyn vielä ollessa päällä, vesisateessa ja kovassa tuulessa. On selvää, että olosuhteet ovat silloin haastavat, Siltanen sanoo.

– Onneksi kaikki työt on saatu tehtyä turvallisesti, eikä ole tullut tapaturmia.

Asentajia korjaamassa myrskyn rikkomaa sähkölinjaa
Myrskytuhojen korjaaminen on helpompaa myrskyn jälkeen. Vielä torstaina asentajat työskentelivät sateessa ja kovassa tuulessa.Toni Pitkänen / Yle

Siltanen muistuttaa myös, että vikapaikkoihin ei saa missään nimessä mennä koskemaan itse, vaan vian tarkka paikka ja kuvaus tulee ilmoittaa sähkönjakeluyhtiölle. Vaikka kaapelit koskettaisivat maata, on mahdollista, että niissä voi olla jännitettä.

Säävarma verkko joka kolkkaan

Myrskyistä voidaan aina oppia, sanoo Siltanen. Myrskyihin pystytään varautumaan joka kerta paremmin: Aila-myrskystäkin tiedettiin jo muutama päivä etukäteen.

Korjaushenkilökunnan ohjaamisen täytyy olla tehokasta ja viestinnän täytyy pelata niin, että asiakkaat tietävät, mistä vika johtuu ja milloin se korjataan, Siltanen luettelee.

Säävarman verkon rakentaminen on Siltasen mukaan ehdottoman tärkeää siinä, että myrskyvahinkoja saadaan vähennettyä. Kaapeloinnin lisäksi siihen kuuluu muun muassa sähkölinjojen siirto teiden varsille sekä sähkönjakelun automaation lisääminen.

– Pitkän tähtäimen suunnitelma on se, että lähtökohtaisesti kaikki asiakkaat ovat säävarman verkon piirissä, Siltanen sanoo.

Säävarman verkon rakentamista edellyttää myös vuonna 2013 voimaan astunut sähkömarkkinalaki. Sen mukaan sähkönjakeluyhtiöiden pitää rakentaa jakeluverkkonsa niin, että sähkökatkos ei kestä taajamassa yli 6 tuntia ja haja-asutusalueella yli 36 tuntia.

Säävarmojen jakeluverkkojen on oltava valmiit viimeistään vuoteen 2036 mennessä.

Lue lisää:

Aila-myrsky katkaissut enimmillään yli 16 000 taloudesta sähköt Pohjois-Savossa – Asentajat jatkavat töitä iltamyöhään saakka

Tämän takia sähkökatkot kiusaavat herkimmin tiettyjä alueita – mikkeliläinen vihannesviljelijä on jo oppinut elämään sähkökatkojen kanssa

Lue seuraavaksi