1. yle.fi
  2. Uutiset

Nuori pikkuserkku kurkki ovelta, kun Uuno Klami kävi kylässä – kotikylillä säveltäjä oli kuin muutkin: "Myöhemmin tajusin, että se oli vapautta"

Uuno Klamin syntymästä tulee sunnuntaina kuluneeksi 120 vuotta. Eeva-Marja Tinkanen on hänen pikkuserkkunsa.

Uuno Klami
säveltäjä Uuno Klami
Säveltäjä Uuno Klami vietti aikaansa niin Helsingissä, Pariisissa kuin synnyinkulmillaan Virolahdella.Aarne Pietiäinen Oy

– Muistan, kun hän oli kammarissa papan kanssa keskustelemassa. Salaa ovelta kurkisteltiin.

Näin virolahtelainen Eeva-Marja Tinkanen kuvailee kohtaamista pikkuserkkunsa Uuno Klamin kanssa. Hän oli silloin pieni tyttö ja pikkuserkku jo aikamies.

Klami oli paitsi ikäpolvensa tunnetuin säveltäjä, myös tuttu näky Virolahden Klamilan kylällä Kaakkois-Suomessa, josta hän oli kotoisin.

– Joka kesä Uuno oli siellä, jos vain suinkin pääsi. Kun Uuno jäi orvoksi, hän oli hyvin paljon isovanhempieni luona, isäni ja sen lapsikatraan porukoissa, kertoo Tinkanen.

Uuno Klami syntyi Virolahden Klamilassa 20. syyskuuta vuonna 1900. Hänen syntymästään tulee sunnuntaina kuluneeksi 120 vuotta. Pikkuserkku Eeva-Marja Tinkanen on Uuno Klamia 34 vuotta nuorempi.

Eeva-Marja Tinkasta haastattelee Kirsi Lönnblad.
eeva-marja tinkanen istuu sohvalla avonainen kirja käsissään
Säveltäjä Uuno Klami oli tuttu näky synnyinseudullaan Virolahdella, kertoo Eeva-Marja Tinkanen.Kirsi Lönnblad / Yle

Säveltäjä souti hakemaan maitoa

Uuno Klami vietti kesiä myös Virolahdella Kujaholmin saaressa sijaitsevalla huvilalla. Sieltä hän souti aamuisin hakemaan maitoa mantereelta.

– Siitä melkein tiesi kellonajat, Tinkanen sanoo.

Klami tunnetaan vaatimattomana miehenä, ja vaatimattomaksi häntä kuvailee myös Tinkanen. Pariisissa asuneella Klamilla oli aina baskeri päässään, mutta vaatteilla hän ei koreillut.

– Jopa ihmettelin lapsena, miten Uuno kulkee sellaisissa vaatteissa. Jälkeenpäin olen tajunnut, että se oli vapautta. Hän käveli kylänraittia niin kuin toisetkin, Tinkanen sanoo.

Hän arvelee, että kyläläiset saattoivat siitä huolimatta hieman arastella kuuluisaa säveltäjää.

Uuno Klami 120 vuotta -juhlakonsertti Yle Radio 1:llä 20.9.2020 kello 19.02.

Lue myös: Veitikka ja hurmuri, säveltäjä Uuno Klami Pariisissa 1924–1925 – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lue seuraavaksi