Petäjävedellä Kuukkasen tila pimeni Aila-myrskyssä vuorokaudeksi – lehmät eivät olleet moksiskaan

Aila-myrsky tuotti pelastuslaitoksille etenkin kaatuneiden puiden raivaustyötä, joskin myrskyvahingot jäivätkin pelättyä pienemmiksi

Petäjäveden Pengerjoen kylällä sijaitsevalla maatilalla myrsky ei aiheuttanut suurta tuhoa maanviljelä Marko Kuukkasen mukaan. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Torstaina riehunut Aila-myrsky katkoi sätköjä tuhansilta kotitalouksilta ympäri Suomen. Keski-Suomessa sähköttä oli pahimmillaan 13 000 kotitaloutta. Vielä perjantai-iltapäivänä sähköt olivat poikki sadoilta.

Aila-myrsky tuotti pelastuslaitoksille etenkin kaatuneiden puiden raivaustyötä, joskin myrskyvahingot jäivätkin pelättyä pienemmiksi. Sähköt katkesivat myös monilla maatiloilla, joissa se voi pysäyttää kaiken toiminnan.

Pengerjoen kylällä Petäjävedellä Marko Kuukkasen tilalla on karjaa, luomuohraa, lampaita ja kanoja. Aila-myrsky pimensi koko maatilan vuorokaudeksi.

Nukke-lehmä eikä muutkaan navetan lehmät olleet moksiskaan Aila-myrskystä. Kuva: Niko Mannonen / Yle

– Meillä oli melkein kellon ympäri sähköt poikki. Piti laittaa aggregaatti jauhamaan sähköä, että maidon saa jäähdytettyä ja lypsyt tehtyä, Kuukkanen kertoo.

Kuukkasen tilalla on ollut aggregaatti eli varavirtalähde jo 13 vuotta. Tilasta riippuen aggregaatti voi olla hyvinkin välttämätön. Jos tilan toimintojen pyörittämiseen tarvitsee esimerkiksi vesipumppua, ilman varavirtalähdettä toiminnot pysähtyvät heti.

Aggregaatti pitää tilan toiminnot käynnissä sähkökatkojen ajan. Monilla tiloilla aggregaatti eli varavirtalähde on jo välttämättömyys, sillä monet maatilat toimivat täysin sähköllä. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Moni nykyaikainen maatila toimii täysin sähköllä.

– Kyllä siitä hyötyä on. Ajateltiin aluksi ettei sitä varmaan tarvita, mutta kyllä sillä on käyttöä ollut.

Myrsky ei vaikuttanut elämään maatilalla sen kummemmin. Piha piti siivota myrskyn jäljiltä ja yksi koivu kaatui saunan päälle, Kuukkanen tuumaa. Tilan lehmät eivät olleet moksiskaan Ailan pauhatessa Keski-Suomenkin päällä.

Aila-myrsky rysäytti ison koivun rantasaunan päälle Kuukkasen tilalla. Kuva: Niko Mannonen / Yle

– Ne ei varmaan edes huomanneet koko myrskyä, kun se ei sattunut lypsyn aikaan. Lypsyn aikaan se aiheuttaisi kaikenlaisia ihmeellisiä toimia, lypsimet tippuu kun alipaineet loppuu ja isäntä häviää laittamaan generaattoria perään ja kaikenlaista sellaista, Kuukkanen naurahtaa.

Maatilalla myrskyyn varauduttiin varavirtalähteen lisäksi kuin muuallakin. Pihalta kerätään kaikki irtain tavara pois, joka voisi lentää tuulen mukana. Tuhoihin voi myös varautua vakuutuksin, esimerkiksi vakuuttamalla metsää tuhoja vastaan.

Noin puolet metsänomistajista vakuuttaa tilansa.

– Meilläkin on vakuutus metsätuhoja vastaan. En ole vielä käynyt katsomassa, mutta meillä ei ole isoja hakkuita, niin en usko että voisi tulla isompia tuhoja.