1. yle.fi
  2. Uutiset

Lappeenrannan monitoimiareenasta kipakka keskustelu – sijoituspaikalle löytyi monta hyvää perustelua

Sekä keskusta että Kisapuisto saivat tänään puolestapuhujansa, kun Yle Areenassa etsittiin Lappeenrannan uudelle monitoimiareenalle sijoituspaikkaa.

jäähallit
Lappeenrannan kisapuiston jäähallin tyhjä jää.
Katso millaisin perusteluin keskustelijat haluavat jäähallin keskustaan tai Kisapuistoon.

Lappeenrannassa keskustellaan kiivaasti uuden monitoimiareenan rakennuspaikasta. 5 000 katsojalle suunnitellun areenan ydin on jäähalli.

Lappeenrannan virkamiesjohto haluaa monitoimiareenan keskustaan. Toinen vaihtoehto on rakentaa monitoimiareena Lappeenrannan Kisapuistoon, jossa nykyinen jäähalli sijaitsee.

Kisapuistoa puoltavat myös lasten ja nuorten lautakunta sekä kulttuuri- ja liikuntalautakunta.

Näin hallin paikkaa perusteltiin

Yle Areenassa lähetetyssä keskustelussa keskustavaihtoehdon puolestapuhujina olivat HS Salongin omistaja Marko Sutinen ja kauppakeskus Gallerian johtaja Sari Mustapää.

Areenan rakentamista Kisapuistoon puolestaan perustelivat Lappeenrannan kaupungin liikuntajohtaja Pasi Koistinen sekä taitoluistelua harrastavien lasten isä Ari Kosunen, joka on myös mukana SaiPa ry:n toiminnassa. Yhdistys vastaa seuran junioritoiminnasta.

Pasi Koistinen:

– Uusi halli tarvitaan Lappeenrantaan. Keskustavaihtoehto on todella hyvä, jos siinä otetaan huomioon keskustan kehittäminen. Itse lähdin kaikkien käyttäjien näkökulmasta ja Kisapuiston kokonaisuus on näistä kahdesta se vielä parempi.

Kisapuisto on valtakunnallisesti merkittävä keskittymä, jossa on neljä jäätä lähellä toisiaan. Se auttaa tapahtumien järjestämisessä.

Ari Kosunen:

– Kannatan Kisapuistovaihtoehtoa, koska se helpottaisi päivittäistä elämää kummasti. Varsinkin taitoluistelijoilla on harjoituksia monta kertaa päivässä, kolmessa eri hallissa. Jos halli tulee keskustaan, lapsia täytyy kuskata Kisapuiston ja keskustan välillä. Ja nyt puhutaan pienistä, noin 7-vuotiaista lapsista, joita ei oikein voi laittaa yksin joukkoliikenteeseen.

Ari Kosunen.
Ari Kosusella on kolme lasta, jotka kaikki harrastavat jääurheilua.Mikko Savolainen / Yle

Marko Sutinen:

– Monitoimireena tehdään muidenkin kuin jääkiekkoilijoiden tai taitoluistelijoiden käyttöön. Pitää lähtökohtaisesti miettiä enemmän sitä, miten se saadaan rahoitettua, jotta se kannattaa jatkossa eikä jää veronmaksajien maksettavaksi. Jos areena tulee Kisapuistoon, se työllistää kymmeniä ihmisiä, mutta keskusta-alueella puhutaan sadoista työpaikoista.

Sari Mustapää:

–Minun mielestä asia pitäisi nähdä laajempana kokonaisuutena kuin pelkästään jääkiekkona. Lappeenrannan kokoiselle kaupungille tällainen hanke on todella valtava keskustan elävöittämiseksi. Olemme valmiita investoimaan Gallerian uusiutumiseen ja turvaamaan kaupunkilaisille palvelut ja elämykset, jos monitoimiareena tulee keskustaan.

Kaupunkiin toivotaan lisää tapahtumia. Minkälaisia tapahtumia keskustan hallissa voisi olla?

Marko Sutinen:

– Lappeenrannassa on tällä hetkellä tapahtumapaikkoja, joihin mahtuu noin 500 ihmistä. Jos ajatellaan esimerkiksi hiusmuotinäytöksen järjestämistä, 500 henkilöä ei kata kuluja. Kapasiteetin pitäisi olla lähemmäs 5 000, jotta kulut saadaan katettua.

Kisapuistossa tulee eteen logistiikkaongelma. Yritykset miettivät, missä on mahdollisimman kätevä järjestää tapahtumia niin, että catering- ja majoituspalvelut toimivat.

Sari Mustapää:

– Sellaisia, jotka miellyttävät kaikkia kaupunkilaisia. Esimerkiksi konsertteja, seminaareja tai yritysten yksityistilaisuuksia, jotka tuovat hotelliasiakkaita.

Kauppakekus Gallerian johtaja Sari Mustapää.
Kauppakeskus Gallerian johtaja Sari Mustapää kannattaa areenan rakentamista keskustaan.Mikko Savolainen / Yle

Minkälaisia työllistämisvaikutuksia keskusta-areenalla on?

Marko Sutinen:

– Uusi halli keskustassa lisää vetovoimaa muilta paikkakunnilta, tultiin sinne katsomaan mitä tahansa tapahtumaa. Ravintolatoiminnat, hotellitoiminta, luppoajalla käydään ostoksilla.

Sari Mustapää:

– Kyseessä on pitkällä tähtäimellä keskustan kehittämisestä. Kauppakeskus Gallerian konsepti todennäköisesti muuttuu, jos uusi halli nousee keskustaan.

Miten iso halli sopisi kaupunkikuvaan?

Sutinen:

– En näe siinä mitään ongelmaa. Kaupunki on kaupunki ja sen pitää olla kaupunkimainen, jos ei haluta kaupunkia, pitää mennä maaseudulle.

Mustapää:

– Nykyaikaa on, että tapahtuma-areenoita rakennetaan keskustaan.

Koistinen:

– Varmasti nätisti saadaan se sinne, ei ole mikään ongelma.

Kosunen:

– Ei mitään ongelmaa, muuallakin on areena keskustassa.

33,3 vai 42,5 miljoonaa euroa?

Lappeenrannan keskustaan suunnitellun monitoimiareenan hinta-arvio on 42,5 miljoonaa euroa. Jääkiekkojoukkue Liiga-SaiPa Oy on valmis tukemaan sen rakentamista 4,7 miljoonalla eurolla.

Keskustavaihtoehdossa ihmisiä pohdituttavat muun muassa liikennejärjestelyt, sillä areenalle ei tulisi omaa parkkipaikkaa.

Uuden hallin rakentaminen Kisapuistoon maksaa 33,3 miljoonaa euroa. Sen kaupunki rahoittaisi yksin.

Kisapuistoon suunniteltu jäähalli olisi kooltaan pienempi kuin keskustaan suunniteltu areena.

Lappeenrannan kaupunginvaltuuston on toivottu tekevän päätös sijoituspaikasta vielä tämän syksyn aikana.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 21.9.2020 klo 14.43 Lisätty kommentteja keskustelusta.

Lue seuraavaksi