1. yle.fi
  2. Uutiset

Poistettiinko maahanmuuttajanaisilta kohtuja vastoin heidän tahtoaan? Yhdysvalloissa selvitetään väitteitä väärinkäytöksistä pidätyskeskuksessa

Georgialaisessa pidätyskeskuksessa työskennellyt henkilö kertoi julkisuudessa lukuisista luvattomista kohdunpoistoista.

Yhdysvallat
Kuvassa on Dawn Wooten.
Dawn Wooten (vasemmalla) syytti 15. syyskuuta 2020 entistä työpaikkaansa siirtolaisten huonosta kohtelusta.Jeff Amy / AP

Yhdysvalloissa on alettu tutkia Georgian osavaltiossa Irwinin maakunnan pidätyskeskuksessa tehtyjä väitettyjä väärinkäytöksiä.

Keskuksessa aiemmin terveydenhoitajana työskennellyt Dawn Wooten on kertonut julkisuudessa, kuinka pidätyskeskukseen suljetuilta naisilta on poistettu kohtu vastoin heidän tahtoaan.

Pidätyskeskus on osa Yhdysvaltain sisäisestä turvallisuudesta vastaavaa Homeland Security -virastoa. Sen hallinnointi on ulkoistettu LaSalle Corrections -nimiselle yksityiselle yritykselle.

Wooten on yhdessä useiden kansalaisjärjestöjen kanssa tehnyt pidätyskeskuksen toiminnasta kantelun viranomaisille.

Kantelussa kerrotaan muun muassa, että lukuiset keskuksessa pidetyt naiset väittävät, että heiltä on poistettu kohtu kertomatta siitä heille.

Monet heistä kertovat järkyttyneensä toimenpiteestä ja sairastuneensa sen jälkeen.

Yhdysvaltain maahanmuutto ja tulliviraston ICE:n lääketieteellinen johtaja Ada Rivera lupasi, että väitteet selvitetään perinpohjaisesti.

Kantelussa myös väitetään, että samassa pidätyskeskuksessa on laiminlyöty terveys- ja turvallisuusmääräyksiä laajemminkin. Sen mukaan terveitä ihmisiä ei ole erotettu keskuksessa positiivisen koronavirustartunnan saaneista.

Vuonna 2019 Yhdysvaltain edustajainhuoneen komitea vierailu useissa pidätyskeskuksissa, mukaan lukien nyt väärinkäytöksistä syytetyssä georgialaiskeskuksessa.

Komitea ilmaisi silloin vakavan huolensa pidätettyjen maahanmuuttajien kohtelusta.

Meksiko on vaatinut Yhdysvalloilta selvitystä georgilaiskeskuksen tapauksesta.

Lue myös:

Trump lupaa avata pidätyskeskukset medialle – oloja verrattu keskitysleireihin

"Lapset olivat nälissään, likaisia ja sairaita" – Surkeissa oloissa pidettyjä siirtolaislapsia on siirretty pois pidätyskeskuksesta Texasissa

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi