1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pori

Porin sivistystoimen säästöesitys: Koulunkäynnin ohjaajia pois, kotihoidon avustuksille loppu, avoimet päiväkodit kiinni, mukilat historiaan...

Porin sivistyslautakunta käsittelee säästöesitystä ensi viikolla.

Pori
Porin sivistystoimen toimialajohtaja Esa Kohtamäki
Porin sivistyspuolen toimialajohtaja Esa Kohtamäki.Antti Laakso / Yle

Porin sivistyspuolen toimialajohtaja Esa Kohtamäki esittää laajaa säästölistaa sivistyslautakunnan päätettäväksi. Taustalla ovat kaupunginhallituksen vaatimat säästöt.

Sivistystoimen säästöesityksessä leikataan yhteensä noin 4,4 miljoonaa euroa hallintokunnan kuluja.

Esitys lakkauttaisi noin kolmasosan koulunkäynnin ohjaajien tehtävistä, supistaisi perusopetuksen ja lukiokoulutuksen tuntimääriä ja nostaisi iltapäivätoiminnan maksuja 20 euroa. Koulujen käyttörahoista leikattaisiin 15 prosenttia.

Kesäyliopisto lakkautettaisiin ja kansalaisopiston toimintaa karsittaisiin. Palmgren-konservatorio ja taidekoulu joutuisivat supistamaan toimintaansa.

Päivähoidosta leikkauksia, mukilat kiinni

Päivähoidosta vähennettäisiin vuosittain 15 työntekijää lapsimäärän vähentyessä.

Myös määräaikaisten lastenhoitajien määrää vähennettäisiin kymmenellä. Nämä ovat olleet joko varahenkilöstössä eli tarpeen mukaan kiertäviä hoitajia tai he ovat auttaneet erityistä tukea tarvitsevia lapsia.

Kotihoidontuen kuntalisä lopetettaisiin, samoin yksityisen hoidon tuen kuntalisä. Avoimet päiväkodit laitettaisiin kiinni ja mukilatoiminta loppuisi.

"Tilausmuseoita"

Rosenlew-museo ja Luontotalo Arkki muutettaisiin tilausmuseoiksi, eli ne eivät jatkossa olisi jatkuvasti auki. Kirjaston hankintamenoista karsittaisiin. Esimerkiksi ulkomaisia lehtiä tilattaisiin aiempaa vähemmän, ja suosittu Kirjastokino-palvelu elokuvien kotikatselumahdollisuuksineen ei olisi enää porilaisten käytettävissä.

Pori Sinfonietta ei voisi enää käyttää vierailevia taiteilijoita entiseen malliin. Meri-Porin uimahallin aukioloaikaa supistettaisiin, samoin nuorisotalojen henkilökuntaa.

Sivistyslautakunnalle esitetään työryhmän perustamista selvittämään Pori Sinfonietan, Porin seudun kansalaisopiston sekä Palmgren-konservatorion toiminnan järjestämisvaihtoehtoja. Määräaika työryhmälle olisi maaliskuun lopussa.

Myös jaettavia avustuksia vähennettäisiin.

Poliitikoille paha paikka

Sivistystoimen johdon mukaan säästöistä huolimatta kaupunginhallituksen esittämä budjettiraami on tiukka muun muassa oppivelvollisuuden laajenemisen takia. Siksi rahaa tarvittaisiin lisää. Henkilöstöä kannustetaan vaihtamaan vapaaehtoisesti lomarahoja vapaaksi.

Esityksessä on vaikeita kohtia sekä valtuuston vasemmisto- että oikeistopuolueille. Keskusta ja kokoomus ovat hellineet varsinkin kotihoidontuen kuntalisää ja estäneet aiemmin sen leikkaamisen. Vasemmalla vastustusta herättänee muun muassa koulunkäyntiavustajien määrän vähentäminen.

Myös esimerkiksi mukiloiden eli lasten kesäleikkipuistotoiminnan lakkauttamista esitettiin jo vuonna 2013.

Myös perusturvassa tiukka lista

Porin sivistyslautakunta käsittelee säästöjä ensi viikolla. Lopullisesti talousarvion hyväksyy kaupunginvaltuusto.

Myös Porin perusturvalautakunta käsittelee ensi viikolla laajaa säästöesitystä. Porin kaupunki tekee tänä vuonna arvion mukaan yli 35 miljoonan euron alijäämän. Ensi vuodelle uhkaa seitsemän miljoonan euron alijäämä, vaikka eri hallintokunnat etsivät säästöjä.