1. yle.fi
  2. Uutiset

Valko-Venäjä uhkaa Eurooppaa vastatoimilla – suurlähettiläs keskeytti useita kertoja YK:lle puhuneen oppositiojohtajan

YK:n ihmisoikeuskomissaari sai perjantaina tehtäväkseen selvittää Valko-Venäjän epäillyt ihmisoikeusrikokset.

Valko-Venäjä
Naamioitunut mies kiskoo naismielenosoittajaa käsivarresta.
Valko-Venäjän johto on yrittänyt tukahduttaa mielenosoitukset kovin ottein. Kuva on otettu 14. syyskuuta Minskissä.Natalia Fedosenko / AOP

Valko-Venäjä on raivostunut YK:n ihmisoikeusneuvoston päätöksestä tutkia maan ihmisoikeustilannetta.

Ihmisoikeusneuvosto käsitteli presidentinvaalien jälkeistä tilannetta ja opposition mielenosoitusten kovakouraisia tukahduttamisyrityksiä tänään perjantaina EU:n aloitteesta.

Kokouksessa lueteltiin Valko-Venäjällä tehtyjä epäiltyjä ihmisoikeusrikoksia, joita pitäisi tutkia. Niihin lukeutuu muun muassa yli 10 000 ihmisen pidättäminen ja tuhansien ihmisten hakkaaminen sekä yli 500 raportoitua kidutustapausta.

YK:n ihmisoikeuskomissaarin Michelle Bacheletin toimistolle annettiin vuoden loppuun asti aikaa selvittää tapauksia ja antaa niistä raportti. Päätös syntyi äänin 23–2. Peräti 22 maata pidättäytyi äänestyksestä.

Tsihanouskajan puhetta häirittiin

Valkovenäläinen oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja puhui kokouksen osanottajille vaatien kansainvälistä yhteisöä reagoimaan "voimakkaimmalla mahdollisella tavalla" Valko-Venäjällä tapahtuviin ihmisoikeusrikoksiin.

– Hallituksen harjoittaman voimankäytön määrä ja raakuus on selvä kansainvälisten normien rikkomus, Tsihanouskaja sanoi puhuessaan videolinkin välityksellä.

Valko-Venäjän, Venäjän, Kiinan ja Venezuelan edustajat häiritsivät kokousta toistuvasti menettelytapoja koskevilla vastalauseilla. Valko-Venäjän suurlähettiläs myös häiritsi useaan otteeseen Tsihanouskajan puheenvuoroa.

Ulkoministeri uhkasi vastatoimilla

Valko-Venäjän ulkoministeri Vladimir Makei ilmoitti perjantaina, että maa on valmis vastaamaan EU-maiden sitä vastaan mahdollisesti asettamiin pakotteisiin.

Ministeri väläytti sekä yksittäisiin henkilöihin että maihin kohdistuvia vastatoimia. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi matkustusrajoitukset, diplomaattisiin suhteisiin puuttuminen ja ulkomaalaisten toimittajien työn vaikeuttaminen.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet Valko-Venäjällä jo viikkoja sen jälkeen, kun itsevaltainen presidentti Aljaksandr Lukašenka julistettiin ilmeisen väärennettyjen vaalien voittajaksi.

Opposition johtohahmoja on otettu kiinni ja painostettu poistumaan maasta. Opposition voimahahmoihin lukeutuva vangittuna oleva Maksim Znak aloitti perjantaina syömälakon vankilassa.

Lue myös:

Lukašenka sulki Valko-Venäjän Puolan ja Liettuan vastaiset rajat

EU:n parlamentti ei tunnusta Aljaksandr Lukašenkaa Valko-Venäjän presidentiksi

Putin Sotšin neuvotteluista: Valko-Venäjän saatava hoitaa itse omat ongelmansa, Lukašenka on maan laillinen johtaja

Valkovenäläiset jälleen joukolla kaduilla – poliisi ottanut kiinni 400 mielenosoittajaa

Lähteet: Reuters, Tass, STT

Lue seuraavaksi