1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruth Bader Ginsburgin seuraajasta taistellaan jo – republikaanit haluavat omansa korkeimpaan oikeuteen mahdollisimman pian

Demokraattien presidenttiehdokkaan Joe Bidenin mielestä paikka tulisi täyttää vasta marraskuun presidentinvaalien jälkeen.

Yhdysvaltojen politiikka
Donald Trump puhui vaalitilaisuudessaan Bemidjissä Minnesotassa.
Donald Trump puhui kannattajilleen Minnesotan Bemidjissä. Trumpin odotetaan nimeävän uusi tuomari korkeimpaan oikeuteen perjantaina kuolleen Ruth Bader Ginsburgin tilalle.Craig Lassig / EPA

Yhdysvaltain senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell sanoo, että senaatti tulee äänestämään presidentti Donald Trumpin mahdollisesti nimittämästä ehdokkaasta korkeimman oikeuden tuomariksi perjantaina kuolleen Ruth Bader Ginsburgin tilalle.

McConnell kertoi asiasta tiedotteessaan, jonka hän lähetti vain puolitoista tuntia Ginsburgin kuoleman julkistamisen jälkeen, kertoo uutistoimisto AP. Senaatti tulee äänestämään uudesta korkeimman oikeuden tuomarista huolimatta siitä, että presidentinvaalit ovat 46 päivän päästä.

Demokraattien presidenttiehdokkaan Joe Bidenin mukaan Ginsburgin seuraaja tulisi päättää vasta marraskuun presidentinvaalien jälkeen. Bidenin näkemyksistä kertoo muun muassa New York Times -sanomalehti.

Yhdysvalloissa korkeimman oikeuden tuomarit nimittää presidentti, mutta nimitys vaatii myös senaatin vahvistuksen.

Kun korkeimman oikeuden konservatiivituomari Antonin Scalia kuoli helmikuussa 2016, McConnell kieltäytyi toimimasta sen eteen, että tuolloisen presidentin Barack Obaman ehdokkaasta Merrick Garlandista olisi äänestetty. Korkeimman oikeuden tuomarin paikka pysyi tyhjänä, kunnes Trump valittiin presidentiksi. Tuore presidentti nimesi sittemmin Neil Gorsuchin, jonka senaatti vahvisti.

McConnell on jo aiemmin sanonut, että aikoo toimia Trumpin ehdokkaan puolesta, mikäli korkeimman oikeuden paikka vapautuu. Demokraattien odotetaan taistelevan tätä vastaan kaikin mahdollisin keinoin.

Trump: Hän oli uskomaton nainen

Presidentti Trump sai kuulla Bader Ginsburgin kuolemasta toimittajilta vaalitilaisuutensa jäkeen Minnesotassa, kertoo uutistoimisto Reuters.

– Hän oli uskomaton nainen. Hän eli uskomattoman elämän, Trump sanoi noustessaan presidentin virkakoneeseen Air Force Oneen.

Trump ei maininnut suunnitelmistaan nimetä Bader Ginsburgille mahdollista seuraajaa. Aiemmin tässä kuussa Trump kertoi tehneensä 20 ihmisen listan mahdollisista seuraavista korkeimman oikeuden presidenteistä. Listassa olivat mukana muiden muassa republikaanisenaattorit Ted Cruz Texasista ja Tom Cotton Arkansasista.

Kun Trumpilta kysyttiin elokuussa, nimeäisikö hän korkeimman oikeuden ehdokkaansa juuri ennen vaaleja, Trump vastasi, että ehdottomasti nimeäisi.

– Toimisin nopeasti. Miksi en? Hekin tekisivät niin. Demokraatit tekisivät niin varmasti tässä asemassa, Trump sanoi.

Edustajainhuoneen puhemies, demokraatti Nancy Pelosi sanoi, että Ruth Bader Ginsburgin seuraajan tulisi olla sellainen, joka on sitoutunut tasa-arvoon, mahdollisuuksiin ja oikeuteen kaikille.

Bader Ginsburg oli tyttärensä mukaan itse sanonut vielä tällä viikolla, että hänen hartain toiveensa on, että hänen tilalleen ei oteta ketään, ennen kuin uusi presidentti on valittu.

Artikkelia muokattu 19.9. 2020 kello 7.20. Lisätty Joe Bidenin näkemys tuomarin nimitykseen.

Lue myös:

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburg on kuollut – Toimi 40 vuotta tuomarina, selätti syövän kolmesti

Lue seuraavaksi