Taiwan lähetti hävittäjät tunnistamaan Kiinan pommikoneita – Sotilaskoneet nokitelleet toista päivää peräkkäin Taiwaninsalmella

Lentojen aikaan Taiwanissa pidettiin muistotilaisuus maan ensimmäiselle demokraattisesti valitulle presidentille.

Taiwanin vanhoja F-16-hävittäjiä taivaalla. Arkistokuva. Kuva: David Chang / EPA

Taiwanin ilmavoimat lähettivät lauantaina useita hävittäjiä tunnistamaan saarta kohti lentäneitä kiinalaisia sotilaskoneita.

Samaan aikaan Taiwanin hallitus vaati Kiinaa "vetäytymään kuilun reunalta".

Kyseessä on toinen peräkkäinen päivä, kun maiden sotilaskoneet kohtaavat Taiwaninsalmella. Peking pitää Taiwania osana Kiinaa ja mieltää sen kapinoivaksi maakunnaksi.

Taiwanin puolustusministeriön mukaan 19 kiinalaiskonetta lähestyi lauantaina saarivaltiota. Kiina oli lähettänyt matkaan hävittäjien lisäksi kaksi pommikonetta ja yhden sukellusveneiden torjuntaan tarkoitetun sotilaskoneen.

Osa lentokoneista ylitti Taiwaninsalmen keskilinjan ja osa lensi Taiwanin ilmatorjunnan tunnistusalueelle. Taiwanin puolustusministeriön jakaman kartan perusteella yksikään Kiinan koneista ei lentänyt saaren ylitse tai loukannut sen ilmatilaa.

Yhdysvaltain vierailu ärsyttää

Kiina arvosteli perjantaina Taiwanin ja Yhdysvaltojen viimeaikaista lähentymistä.

Yhdysvaltojen talousasioiden alivaltiosihteeri Keith Krach saapui torstaina Taipeihin kolmipäiväiselle vierailulle. Kyseessä on Yhdysvaltojen korkein diplomaattisen tason vierailu Taiwanissa neljään vuosikymmeneen.

Virallisesti Washington ei tunnusta Taiwania itsenäiseksi valtioksi. Käytännössä Yhdysvallat on kuitenkin saarivaltion merkittävin liittolainen.

Kiinan viimeisimmät lennot tapahtuivat samana päivänä, kun Taiwanissa järjestettiin muistotilaisuus maan entiselle presidentille Lee Teng-huille.Heinäkuussa edesmennyt Lee tunnettiin maassa lempinimellä "Herra Demokratia".

Vuonna 1996 hänestä tuli Taiwanin ensimmäinen demokraattisesti valittu presidentti. Valtionpäämiehenä Lee korosti demokratian tärkeyttä ja Kiinasta erillistä kansallista identiteettiä.

Lue lisää: