1. yle.fi
  2. Uutiset

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen toivoo rajoituksia yölliseen anniskeluun – "Iso osa tartuntaryppäistämme on peräisin ravintoloista"

Rajoituksia voitaisiin soveltaa alueellisesti sen mukaan, minkälainen tartuntatilanne on.

koronavirus
Lasse Lehtonen
Lehtosen mukaan Suomi on pian Viron kanssa samassa tilanteessa, ellei se toimi nopeasti.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen toivoo Suomen seuraavan Viron esimerkkiä ja kieltävän alkoholin anniskelun öisin. Viro ilmoitti torstaina kieltävänsä alkoholin myynnin ravintoloissa keskiyön ja aamukymmenen välillä.

Ravintoloiden toimia on rajoitettu monessa muussakin Euroopan maassa, kuten Tanskassa, Tshekissä, Irlannissa ja Islannissa.

– Suomessa iso osa koronatartuntaryppäistä on peräisin ravintoloista ja yöelämästä. Tartuntoja on paljon nuorilla, ja vaarana on, että he tartuttavat ensin toisiaan ja hetken päästä tartunnat siirtyvät isovanhempiin, Lehtonen perustelee Ylelle.

Esimerkiksi Espanjassa on käynyt Lehtosen kuvailemalla tavalla.

Lehtonen toivoisi mahdollisen kiellon joustavan sen mukaan, kuinka paljon virusta esiintyy eri puolilla maata.

– Meillä voisi olla valtakunnallinen tartuntamääräsuositus, jonka mukaan aluehallintovirastot toimisivat. Olisi hyödyllistä, että olisi selkeät raja-arvot määriteltynä, Lehtonen sanoo.

Lehtonen tviittasi aiheesta perjantaina.

Vaikka epidemiatilanne on juuri nyt rauhallinen Suomessa, Lehtonen kehottaa katsomaan eteenpäin.

– Jos tartuntojen määrän kasvu kehittyy samaan tahtiin kuin se on nyt kehittynyt, jossain vaiheessa tulee vastaan tilanne, että jotain täytyy tehdä.

Yökerhossa on vaikea pitää turvaväliä ja käyttää maskia

Yökerhoissa on Lehtosen mukaan se ongelma, että niissä on vaikea suojautua virukselta.

– Meillä on tietyt suojaamistoimet, kuten käsihygienia, etäisyyksien pito ja kasvomaskit, mutta niitä toimenpiteitä on hyvin vaikea soveltaa yöelämässä.

Lehtosen mukaan ravintoloiden rajoittamistoimista olisi hyvä päättää mahdollisimman pian.

– Keskeistä on, että osataan oikea-aikaisesti puuttua niihin paikkoihin, joissa tartunnat leviävät. Ja ne ovat Suomessa nyt ravintolat. Virossakin tilanne lähti äkkiä huononemaan, eikä Suomessa virus käyttäydy eri tavalla. Jos emme pysty nyt näitä toimia tekemään, edessä voi olla tiukemmat rajoitukset, jotka ovat taloudellisesti hankalampia kuin kellonaikaan sidotut rajat.

Hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että ravintoloiden rajoituksia käsitellään seuraavan kerran ensi viikolla. Kesäkuussa voimaan astuneen lain mukaan rajoituksia säädellään kuukausittain asetuksella.

Lue myös:

Ravintolasta alkunsa saanut tartuntarypäs pahenee Lahdessa – jo yli 20 sairastunut koronavirukseen

Näin koronavirus alkoi levitä suomalaisissa jääkiekkojoukkueissa – vaikutukset ovat ulottuneet jo neljään kaupunkiin vain muutamassa päivässä

Lähes kaikki Mikkelissä korona-altistuksen saaneet on tavoitettu – uusia tartuntaketjuja ei ole löytynyt

Etelä-Savossa useita koronatartuntoja, joukossa muun muassa lukiolainen ja Jukurien pelaajia

Korona ryöpsähti nyt Mikkelissä – yli sata altistunut, viisi tartuntaa varmistettu, terveyspalvelujen johtaja odottaa lisää positiivisia testituloksia

Lue seuraavaksi