Astemittauksen muistomerkkiä ei varastettukaan Torniossa – rujosti irrotettu veistos oli viety huoltoon

Poliisi epäili kuparivarkautta, kun mittava marmorista ja kuparista tehty veistos oli rälläköity irti alustaltaan.

Tornion Maupertuis-puistosta sijaitseva Astemittauksen muistomerkki vietiin huoltoon perjantain ja lauantain välisenä yönä. Kuva: Annu Passoja / Yle

Torniossa Seminaarinkadulla sijaitsevasta Maupertuis-puistosta tuhottiin ja anastettiin Astemittauksen muistomerkki perjantain ja lauantain välisenä yönä, Lapin poliisi kertoi lauantaina iltapäivällä tiedotteessaan.

Poliisi kuitenkin perui nopeasti ilmoituksensa ja kertoi, että asiassa ei ole tapahtunut rikosta. Muistomerkki on viety huoltoon ensi vuoden 400-vuotisjuhlaa varten, poliisi tarkensi nopeasti alkuperäisen tiedotteensa perään..

Varkausepäily oli inhimillinen, sillä muistomerkin jalusta näytti rujolta.

Poliisin mukaan patsaan marmoriosia oli moukaroitu voimakkaasti ja kuparinen veistos oli rälläköity irti alustaltaan. Veistos on noin kaksi metriä korkea ja noin 1,5 metriä leveä. Kuva ehjästä muistomerkistä löytyy TornioHaparanda-matkailutoimiston sivuilta täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Astemittauksella määriteltiin maapallon muoto 1700-luvulla

Patsas on pystytetty ranskalaisen akateemikko Pierre Louis Moreau de Maupertuis'n retkikunnan (1736–1737) muistoksi, jolloin Tornio ja Tornionlaakso saivat olla todistajina osana kansainvälistä tapahtumaa.

Maupertuis'n retkikunta selvitti Tornion kirkon tornista Pellon Kittisvaaraan asti ulottuneella mittauksella maapallon muotoa koskevan riidan.

Oli syntynyt kiistaa siitä, onko maapallo lähinnä situunan vai navoiltaan litistyneen mandariinin muotoinen, kuten englantilainen Isaac Newton oli laskenut. Ranskalainen Jacques Cassini puolestaan arveli, että maa olisi navoiltaan suippeneva.

Ranskan akatemia päätti selvittää astemittauksin visaisen pulman. Akatemia lähetti asiaa selvittämään kaksi tutukimusretkikuntaa: toisen päiväntasaajalle Peruun ja toisen mahdollisimman pohjoiseen. Pohjoisen kohteeksi valikoitui Tornionlaakso.

Suomenkielinen Maupertuis-sivusto (siirryt toiseen palveluun) kertoo mittaushankkeesta näin: "Molempien retkikuntien tavoitteena oli mitatayhden asteen suuruisen meridiaaninkaaren todellinen pituus maastossa. Jos kyseinen kaari osoittautuisi lähellä pohjoisnapaa pitemmäksi kuin päiväntasaajalla, se todistaisi Newtonin olleen oikeassa ja maapallon litistyvän navoiltaan. Maupertuis sai tulokseksi, että juuri näin asia oli."

Maupertuis'n retkikunnan saavutukset on ikuistettu myös suomalaiseen postimerkkiin. Kuva: Postimuseo

Muistomerkki on ranskalaisten lahjoittama ja sen on suunnitellut Olof Ericson. Muistomerkki paljastettiin 19.6.1971.

Tornio on myös osa 1800-luvulla mitattua Struven ketjua Se on päätoimeenpanijansa, tähtitieteilijä F. G. W. Struven mukaan nimetty kolmiomittausketju, jonka avulla voitiin määritellä vielä tarkemmin maapallon muoto ja koko.

Struven ketjun mittauspiste oli Alatornion kirkolla. Maanmittaushallituksen sivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan tornin huippu on noin 40 metriä merenpinnan yläpuolella, ja siksi erinomainen paikka kolmiomittaukselle. Tornista oli hyvät näköyhteydet seuraaville mittauspisteille. Struven ketju on Unescon maailmanperintökohde.

J (siirryt toiseen palveluun)uttua päivitetty klo 15.00: Poliisi kertoi ettei veistosta oltu varastettu vaan se oli irrotettu huoltoa varten. Klo 21.35: Tarkennettu Struven ketjun osuutta. 20.9. klo 17.20: Täsmennetty Struven ketjun mittauskohdaksi Alatornion kirkko.

Lue lisää: