1. yle.fi
  2. Uutiset

Kirjeenvaihtajalta: Tämä päivä on tärkeä Ruotsille ja Suomelle, vaikka rajatarkastukset palaisivat uudelleen

"Vaikeiden kuukausien jälkeen tänään on ihan voiton tunnelma", kertoo ruotsinsuomalaisten edustaja

Ruotsi
suomen ja ruotsin rajakyltti
Tornion ja Haaparannan rajalla oli tyhjää huhtikuussa. Tänään Suomi luopui rajatarkastuksista. Simon Eliasson / Yle

TUKHOLMA Sain huhtikuussa itkuisen puhelun Pohjois-Suomessa asuvalta naiselta. Hän kertoi olevansa pienituloinen ja joutuneensa vaikeaan tilanteeseen.

Hänen vanhempansa asuivat pohjoisessa Ruotsin puolella ja he olivat säilyttäneet naisen auton kesärenkaita vajassaan, koska heillä oli enemmän tilaa.

Nainen oli ajanut Tornioon rajalle sovitusti isäänsä vastaan, joka odotti näköyhteyden päässä Haaparannalla renkaat kyydissään.

He tiesivät, että rajavartiosto valvoi rajaliikennettä, mutta he olivat ajatelleet, että isä voisi jättää renkaat rajalle maahan ja nainen voisi ne nostaa siitä takakonttiinsa.

Varmasti he ymmärtäisivät, oli nainen ajatellut. Rajavartiosto katsoi toisin. Se ei päästänyt naista Ruotsin puolelle. Anelut eivät auttaneet.

Nainen itki puhelimessa sitä, että hänellä ei ollut rahaa ostaa uusia kesärenkaita. Ilman kesärenkaita hän ei pääsisi töihin. Ilman töitä ei olisi tuloja. Mitä hän voisi nyt tehdä, hän kysyi.

Muutama viikko puhelun jälkeen kävi ilmi, että suomalaisia oli käännytetty rajalta vastoin perustuslakia.

Viranomaiset eivät omatoimisesti kertoneet, että suomalaisilla on aina oikeus lähteä Suomesta ja tulla aina Suomeen takaisin.

Haaparanta
Rajavartiosto valvomassa rajaliikennettä huhtikuussa Torniossa. Mellakka-aidat on tänään poistettu Ruotsin ja Suomen yhteiseltä Victoriantorilta. Simon Eliasson / Yle

Tänään Tornion ja Haaparannan yhteiseltä Victoriantorilta on purettu sinne keväällä pystytetyt aidat. Suomen ja Ruotsin välillä saa tästä päivästä alkaen matkustaa ilman rajatarkastuksia.

Niin aitojen kuin rajaesteiden purkaminen on tärkeä merkki paluusta normaaliin ja tahdosta palata normaaliin.

Tämä päivä on henkisesti hyvin tärkeä monelle ruotsinsuomalaiselle.

Ruotsinsuomalaisten keskusliiton järjestösihteeri Laura Kovanen kertoo, että jo pelkästään tunne, että matkustaminen on mahdollista, antaa paljon iloa vaikeiden kuukausien jälkeen.

Kovanen kertoo, että maalis–huhtikuussa tuli valtavasti kysymyksiä siitä, kuka Suomeen saa matkustaa. Monilla ruotsinsuomalaisilla ei ole enää Suomen kansalaisuutta tai on perheenjäseniä, jotka ovat ruotsalaisia.

Laura Kovanen
-Tämä päivä on henkisesti hyvin tärkeä, sanoo järjestösihteeri Laura Kovanen Ruotsinsuomalaisten keskusliitosta. Daniel Ivarsson / Yle

Koko ajan eli toivo siitä, että Suomeen päästäisiin ainakin kesällä. Se toivoi vaihtui pettymykseksi.

–Tänään on kyllä ihan voiton tunnelma, ainakin hetken, sanoo Kovanen.

Takana on jo puoli vuotta epävarmuutta, josta ei päästä vielä eroon.

Ruotsin koronaluku ylitti Suomen asettaman raja-arvon ja Suomi tarkastelee tilannetta jälleen ensi viikolla.

Kohta eletään taas renkaidenvaihdon aikaa.

Tällä kertaa on kuitenkin opittu, että suomalainen saa hakea renkaansa Ruotsista, jos niin haluaa.

Lue myös:

Liisa Hakala riemuitsi Ruotsin-matkustamisen vapautumisesta: "En pystynyt odottamaan enää hetkeäkään" – ilo voi jäädä lyhytaikaiseksi

"Ruotsista ja Norjasta voi vapaasti saapua Suomeen keskiyön jälkeen" – Uudet matkustussäännöt astuivat voimaan

Raja aukeaa tänään muun muassa ruotsalaisille, mutta tunnelma on odottava: viranomaiset seuraavat tautitilannetta, lento- ja laivayhtiöt kysyntää

Uudet matkustussuositukset julkaistiin – THL: tautitapausten määrä noussut etenkin viime viikon aikana

Lue seuraavaksi