1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuhannet mielenosoittajat vaativat Thaimaassa monarkian uudistamista, pääministerin eroa ja uusia vaaleja

Pääministeri Prayut Chan-o-cha yritti vedota koronakriisiin protestin perumiseksi.

mielenosoitukset
Ihmiset pitelevät kännyköitä, joihin on sytytetty valo.
Mielenosoitus jatkui Bangkokissa lauantaina pimeyden laskeuduttua. Protestia aiotaan jatkaa sunnuntainakin.Narong Sangnak / EPA

Arviolta 20 000–30 000 ihmistä on kokoontunut Bangkokin keskustaan mielenosoitukseen vaatimaan pääministerin eroa ja uusien vaalien järjestämistä Thaimaassa.

Protestissa on esitetty myös vaatimuksia monarkian uudistamiseksi muun muassa kuninkaan valtaa rajoittamalla.

Kuninkaalliseen perheeseen kohdistuva vaatimus on rohkea maassa, jossa kuninkaallisia suojellaan tiukalla lainsäädännöllä ja monarkian loukkaamisesta tuomitaan pitkiä vankilatuomioita.

Armeijataustainen pääministeri Prayut Chan-o-cha yritti saada mielenosoittajat perumaan kokoontumisensa vetoamalla koronavirustartuntojen leviämisen vaaraan. Vetoomus ei kuitenkaan tehonnut.

Järjestäjät odottavat kaksipäiväiseen mielenosoitukseen jopa 50 000 osanottajaa. Tilannetta valvoo 8 000–10 000 poliisia.

Ihmiset istuvat maassa. Taustalla kultaisia torneja.
Protestin järjestäjät sanoivat odottavansa paikalle jopa 50 000 osanottajaa.Diego Azubel / EPA

Kymmenkohtainen lista uudistuksista

Myöhään lauantaina paikallista aikaa tapahtumassa kaikuivat musiikkiesitykset ja puheet. Vetoomuksia esitettiin niin korruptiota vastaan kuin naistenoikeuksien puolesta.

– Tänne tänään saapuneet ihmiset tulivat rauhallisesti vaatimaan demokratiaa, sanoo viikonlopun protestitapahtuman järjestäjiin lukeutuva Panupong Jadnok uutistoimisto AP:lle.

– Jos meillä olisi hyvä ja demokraattinen hallitus, olisi politiikkamme, koulutuksemme ja terveydenhuoltojärjestelmämme nykyistä parempi, uskoo mielenosoittaja Amorn Panurang.

Opiskelijoiden aiemmin tänä vuonna aloittamissa mielenosoituksissa on vaadittu uusien vaalien lisäksi uutta perustuslakia ja loppua poliittisten aktivistien vainoamiselle.

Opiskelijoiden rinnalle on myöhemmin liittynyt muitakin thaimaalaisia.

Elokuussa mielenosoitusliike esitteli kymmenkohtaisen suunnitelman Thaimaassa vaadittavista uudistuksista.

Prayut Chan-o-cha nousi valtaan vuoden 2014 sotilasvallankaappauksessa, mutta on sittemmin saanut vahvistuksen asemalleen myös vaaleissa.

Lue myös:

Thaimaassa nuoriso kapinoi kolmen sormen tervehdyksellä armeijan ja kuningashuoneen tiukkaa valtaa vastaan

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi