Hyppää sisältöön

Retkeilijät ovat hylänneet yli sata telttaa Kebnekaisen ympäristöön – "Tämä ei ole hyväksyttävää käytöstä"

Halpoja festaritelttoja on jätetty Ruotsin korkeimman vuoren ympäristöön tänä kesänä ennätysmäärä.

Kebnekaisella on ollut ennätysmäärä vierailijoita useana vuonna peräkkäin. Kuva syyskuulta 2012. Kuva: AOP

Pandemiakesänä pohjoisen retkeilyreiteille on uskaltautunut tottuneiden eränkävijöiden lisäksi myös ensikertalaisia, joista kaikilla ei ole vielä retkeilyetiketti hallussa.

Esimerkiksi Kebnekaisen tunturiaseman ympäristössä on tänä kesänä ollut erityisen sotkuista, kirjoitti Ruotsin yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun) tällä viikolla.

Tunturiaseman henkilökunta on joutunut siivoamaan ympäristöstä ainakin 50 telttaa, joiden omistajat ovat yksinkertaisesti jättäneet teltat luontoon ja jatkaneet matkaansa.

– Tämä ei ole hyväksyttävää käytöstä, sanoo Kebnekaisen aluepäällikkö Marit Sarri SVT:lle.

Lisäksi toiset viisikymmentä telttaa on hylätty tämän kesän aikana tunturiaseman jätepisteelle.

Uusi ilmiö

Aiempina kesinä tunturiaseman henkilökunta on siivonnut maastosta vain 2–3 telttaa. Sen vuoksi tunturiasemalla uskotaan, että roskauksen takana on uudenlainen kävijäryhmä.

– He eivät ehkä koskaan olisi matkustaneet Kebnekaiselle, jos rajoja ei olisi suljettu, Sarri arvioi.

Osassa hylätyistä teltoista on ollut roskia, märkiä vaatteita ja jopa käyttämättömiä retkeilytarvikkeita. SVT:n jutussa on lukijoiden kuvia teltoista.

– Näyttää ihan kuin teltoista olisi lähdetty paniikissa, Sarri kuvailee.

Halvalla "festariteltalla" tunturiin

Sarrin mukaan hylätyt teltat ovat olleet niin sanottuja festaritelttoja, jotka eivät ominaisuuksiltaan sovi ajoittain ankariin tunturiolosuhteisiin. Ruotsin korkeimman vuoren huiput kurkottelevat yli 2000 metriin.

Hylätyt teltat ovat pääsääntöisesti päätyneet roskiin, sillä ne ovat olleet löydettässä huonokuntoisia. Sarri arvio hylättyjen telttojen olevan arvoltaan noin 30–70 euroa.

Lisää aiheesta:

Vilkkaan retkeilykesän ikävä sivuvaikutus: kansallispuistoista joudutaan keräämään roskia, purkamaan luvattomia tulisijoja ja siivoamaan ulosteita

Tunnetko retkietiketin? Katso tästä viisi vinkkiä – Esimerkiksi tulistelu ilman lupaa on laitonta, mutta pyöräily kesäreiteillä osin sallittua