1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Uusia rahanpesupaljastuksia luvassa, biojätteen keräämisessä laiskotellaan, pohjoisessa sateita

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
FinCENin rakennus Yhdysvalloissa.
Tietovuoto on peräisin Yhdysvaltain valtiovarainministeriön alaisesta virastosta nimeltä FinCEN. Sen tehtäviin kuuluu valvoa pankkien rahaliikennettä Yhdysvalloissa ja kerätä talousrikoksien tutkimisessa tarvittavia tietoja.ICIJ

Uusia rahanpesupaljastuksia luvassa

Sunnuntaina kerroimme, mitä uusi ainutlaatuinen tietovuoto yhdysvaltalaisviranomaisen asiakirjoista paljastaa muun muassa Terrafamesta kolmanneksen omistavan Trafiguran ja sekä jääkiekkojoukkue Jokereiden venäläisrahoittajien rahaliikenteestä.

Aiheesta keskustellaan Ylen aamussa kello 7.12, myöhemmin maanantaina kerromme myös muun muassa siitä, mihin kaikkeen vuotoaineistosta paljastuneen oligarkin bisnekset ulottuvat.

MOT puolestaan näyttää, kuinka Suomen suurimman rahanpesututkinnan jäljet johtivat kymmenien tuhansien yritysten verkostoon ja illan A-studiossa kysytään, miten rahanpesu saataisiin kuriin.

Moni meistä ajattelee kuin Jari Matikainen: Biojätteen lajittelu on liian hankalaa – valtava määrä ruokaa poltetaan sekajätteen mukana

Biojäteastia.
Biojätteen lajittelu on monen mielestä liian hankalaa.Tiina Jutila / Yle

Suomalaisissa kodeissa heitetään vuodessa yli 300 miljoonaa kiloa biojätettä roskiin sekajätteen joukossa. Sen voisi hyödyntää paremminkin.

Tampereella asuva Jari Matikainen kerää erikseen lajiteltavat jätteet: pahvin, metallin ja lasin. Taloyhtiön roskakatoksessa olevaa biojätteen keräysastiaa Matikainen ei käytä.

Käteisautomaatteja on alettu taas käyttää kevään notkahduksen jälkeen, mutta ei lainkaan samaan tahtiin kuin ennen koronavirusta

Pankkiautomaatti.
Käteisnostojen määrä on ollut lasku-uralla jo pitkään. Etenkin iäkkäiden keskuudessa käteinen on silti edelleen suosittu maksuväline.Jouni Immonen / Yle

Käteisen käytön vähentyminen maksuvälineenä koki keväällä suoranaisen romahduksen. Se myös näkyi suoraan rahan nostoissa automaateista.

– Edelleen volyymit ovat alle virusepidemiaa edeltävän tason, Otto-automaatteja hallinnoivan Automatian toimitusjohtaja Marko Vilo kertoo.

Turkki ja Kreikka ovat sodan partaalla, miksi – Toimittaja vastaa viiteen kysymykseen

Oruç Reis tutkimusalus Turkin armeijan laivaston saattelemana
Turkin laivasto saatteli tutkimusalus Oruç Reisiä elokuun alussa itäisellä Välimerellä kohti Kreikan hallitsemaa Kastellórizon saarta.Turkin puolustusministeriö / AFP

Nato-maat Turkki ja Kreikka ovat tämän vuoden aikana päätyneet tilanteeseen, jossa asevoiman käyttö ei olisi enää mahdotonta.

Miksi näin on käynyt ja mihin tilanne voi johtaa? Toimittaja Ayla Albayrak vastaa viiteen kysymykseen.

Succession voitti parhaan draamasarjan Emmy-palkinnon

Jeremy Strong Succession-sarjassa.
Jeremy Strong Succession-sarjassa.AOP

Succession on voittanut parhaan draamasarjan Emmy-palkinnon. Parhaan komediasarjan palkinnon sai kanadalaissarja Schitt's Creek. Näyttelijät Zendaya ja Jeremy Strong ovat saaneet draamasarjojen parhaan nais- ja miespääosan Emmy-palkinnot Los Angelesissa. Gaala järjestettiin tällä kertaa koronaviruspandemian vuoksi virtuaalisesti.

Pohjoisessa sateita, etelässä poutaa

maanantain sääkartta
Yle

Pohjoiseen leviää maananantaina sateita, mutta etelä- ja keskiosassa viikko alkaa poutaisena. Sateita on iltapäivällä luvassa Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa. Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi