Madridissa protestoidaan alueellisia koronarajoituksia vastaan – vähävaraisille alueille kohdistettuja kieltoja pidetään syrjivinä

Maanantaista alkaen Espanjan pääkaupungissa on voimassa pahimmille tartunta-alueille julistettuja liikkumisrajoituksia.

Maanantaina voimaan astuvia rajoituksia vastustettiin sunnuntaina muun muassa Puente de Vallecasin kaupunginosassa. Kuva: David Fernandez / EPA

Espanjan pääkaupungin Madridin alueella huomenna maanantaina voimaan astuvat 37 asuinaluetta koskevat koronavirusrajoitukset ovat johtaneet mielenosoituksiin.

Sadat mielenosoittajat ovat marssineet sunnuntaina useissa eri kaupunginosissa arvostellen syrjivinä pitämiään rajoituksia.

Alueellisia rajoituksia asetetaan niihin kaupunginosiin, joissa koronavirustartuntoja on erityisen paljon. Monet kyseisistä asuinalueista ovat vähävaraisten asuttamia. Niissä on myös paljon maahanmuuttajataustaisia asukkaita.

Kahdeksi viikoksi julistetut rajoitukset koskevat noin 850 000 ihmistä, eli noin 13 prosenttia pääkaupunkiseudun asukkaista. Rajoitukset on julistettu niille alueille, joilla on todettu yli tuhat tartuntaa 100 000 henkeä kohti.

Carabanchelissa tehtiin sunnuntaina ostoksia ennen liikkumisrajoitusten astumista voimaan. Kuva: David Fernandez / EPA

Rajoituksiin kuuluu muun muassa kokoontumisten rajaaminen enintään kuuteen henkilöön ja palveluyritysten sulkeminen iltakymmeneltä. Julkisella paikalla saa liikkua vain välttämättömiä asioita hoitaakseen, eikä rajoitusalueelta saa poistua ilman riittävää syytä.

Protestoijissa herättää suuttumusta, että varakkaampien asuinalueiden asukkaat saavat jatkaa arkeaan samaan aikaan, kun köyhemmissä kaupunginosissa rajoitetaan arkielämää.

Madridin pormestari José Luis Martínez-Almeida on yrittänyt vakuuttaa, ettei kyse ole syrjinnästä.

– Ei ole ensimmäisen ja toisen luokan asukkaita. Meidän on oltava nyt yhtä joukkoa, pormestari on vedonnut Twitter-viesteissään.

Madridissa on havaittu noin kolmannes kaikista Espanjan koronavirustartunnoista.

Espanjassa on rekisteröity noin 600 000 virustartuntaa ja yli 30 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Lisää aiheesta: