1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Trafigura

Terrafamen osaomistajasta lukuisia rahanpesuilmoituksia – pankit raportoineet Trafiguran epäilyttävistä tilisiirroista

Kainuun kolmanneksi suurimman työnantajan osaomistaja Trafigura on yhdysvaltalaisviranomaisten tutkinnassa.

Terrafamesta noin kolmanneksen omistavaa Trafiguraa epäillään muun muassa korruptiosta. Arkistokuva. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Sotkamossa nikkelikaivosta pyörittävän Terrafamen yksi omistajista on jälleen otsikoissa epäilyttävän toiminnan vuoksi. Terrafamesta noin kolmanneksen omistava Trafigura on eilen Ylen kertoman uutisen mukaan herättänyt pankkien huomion satojen miljoonien eurojen tilisiirroilla veroparatiisiyhtiöille, joilla ei näytä olevan todellista liiketoimintaa. Pankit pitävät Trafiguraa riskiasiakkaana rahanpesun kannalta.

Parhaillaan Trafigura on yhdysvaltalaisviranomaisten tutkittavana korruptiosta ja manipulaatiosta. Kun Trafigura tuli mukaan valtion noin 70 prosenttisesti omistavaan Terrafameen reilut kolme vuotta sitten, silloinen – ja myös nykyinen – keskustalainen elinkeinoministeri Mika Lintilä vakuutti Ylen haastattelussa, että valtio oli tarkastanut uuden yhtiökumppaninsa taustat.

Terrafame on Kainuun suurimpia työllistäjiä Kainuun soten ja Kajaanin kaupungin jälkeen. Tänä aamuna kuulemme lähetyksissämme vielä millaisia reaktioita uutinen herättää Terrafamen yli 750 työntekijässä sekä Sotkamon kunnassa.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.