1. yle.fi
  2. Uutiset

Televisioalan Emmy-gaala palkitsi uusia lajityyppejä ja pilaili koronalle: tv-tähdet osallistuivat glamour-juhlaan kotoaan pyjamat päällä

Koronapandemian takia Emmyt järjestettiin ensimmäistä kertaa virtuaalisesti.

Emmy-palkinto
Jimmy Kimmel Emmy-juontajana
Viime vuonna Emmyissa ei ollut juontajaa, tänä vuonna MC:n roolia veti Jimmy Kimmel. Emmy Awards / EPA

Vuoden 2020 Emmy-gaala oli monella tapaa poikkeuksellinen. Tänä vuonna merkittävimmät palkinnot menivät Successionille (paras draama), Schitt's Creekille (paras komedia) ja Watchmenille (paras minisarja). Emmy-gaala on televisioalan tärkein vuosittainen tapahtuma.

Maanantaiyönä Suomen aikaa 72. kerran järjestetystä gaalasta nousevat esiin ainakin seuraavat asiat.

Adrian Veidt (Jeremy Irons).
Muun muassa Jeremy Ironsin tähdittämä Watchmen palkittiin Emmyissa parhaana minisarjana. HBO/Mark Hill

Vitsailua koronapandemian kustannuksella ja uudet trendit

Viime vuonna Emmyissa ei ollut lainkaan varsinaista juontajaa, eikä kokeilu ollut monenkaan mielestä erityisen onnistunut. Tänä vuonna pestiin palasi viihteen monitaituri Jimmy Kimmel, joka on juontanut aiemmin sekä Emmyja että Oscar-gaalaa.

Los Angelesin Staples Center -hallissa järjestetyn Emmy-gaalan ensimmäiset minuutit saivat monen katsojan kuitenkin hieraisemaan silmiään, ja sosiaalinen mediakin meni hetkeksi sekaisin.

Koronapandemia koettelee edelleen Yhdysvaltoja, mutta viranomaisten asettamista rajoituksista ja suosituksista huolimatta juhlatunnelma oli Emmyissa ylimmillään. Staples Center näytti olevan pullollaan vieri vieressä istuvia näyttelijöitä, ohjaajia ja tuottajia, jotka näyttivät hurraavan, taputtavan ja nauravan Kimmelin lohkaisuille.

Karu totuus paljastui kuitenkin varsin pian: Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones, Gwyneth Paltrow ja muita viihdealan tähtiä oli poimittu lähetykseen taltiointeina edellisvuosien Emmyista, ja todellisuudessa Kimmel seisoskeli vuoden 2020 gaalassa maanantaiyönä Suomen aikaa tyhjyyttä huokuvien penkkirivien edessä yksin.

Jimmy Kimmel ja Jennifer Aniston Emmy-gaalassa.
Jimmy Kimmel ja Jennifer Aniston desinfioimassa tartunnan saanutta kirjekuorta. 2020 BACKGRID UK / AOP

Viihdealaa koetellut korona ei muutenkaan tuntunut olevan Emmyissa tabu. Kimmelin ja parhaan komediasarjan naispääosaehdokkaita esittelemään saapuneen Jennifer Anistonin välille muodostui hupaisa sananvaihto kommunikointiongelmien takia. Tarkoituksellisesti väärin ymmärretyn turvavälin takia Kimmel seisoi Anistonista parinkymmenen metrin päässä, vaikka suositeltu etäisyys on pari metriä.

Viruksen takia myös voittajien nimet sisältävien kirjekuorien käsittely vedettiin överiksi.

– Nyt meidän pitää desinfioida tämä kuori, eihän sitä tiedä, missä itse kunkin kädet ovat olleet, keltaiset kumihanskat kädessä esiintynyt Kimmel totesi.

Sitten kirjekuorta desinfioitiin perusteellisella spreijaamisella, ja lopuksi se sytytettiin tuleen, jotta "kaikki pöpöt varmasti palavat tuhkaksi."

Jennifer Aniston
Rachel Brosnahan

Tänä vuonna Emmy-ehdokkaat jännittivät gaalaa pääasiassa omissa kodeissaan. Ja koska oltiin kotoisissa maisemissa, pukeutuminenkin oli sen mukaista. Emmy-vaatetuksessa trendasi pyjama, johon oli sonnustautunut Jennifer Anistonin lisäksi muun muassa Marvelous Mrs. Maisel -tähti Rachel Brosnahan, Handmaid's Tale -näyttelijä Samira Wiley sekä The Morning Showsta tuttu Mark Duplass.

Palkintopystien jakajat taas olivat pukeutuneet (siirryt toiseen palveluun) muotisuunnittelija Katja Cahillin lanseeraamiin överiksi vedettyihin hazmat tuxedoihin, eli mustiin suoja-asuihin, joissa oli elementtejä miesten smokista.

Dan Levy, Eugene Levy
Shitt's Creekin Eugene Levy ja hazmat tuxedo -asuun pukeutunut palkinnon luovuttaja. 2020 BACKGRID UK / AOP

Sarjakuva kipusi Emmy-palkinnoille

Tämän vuoden Emmyissa palkintosijoille pääsi myös uudenlaisia lajityyppejä. Alan Mooren Vartijat-sarjakuvaan perustuva, supersankareista kertova HBO:n Watchmen esimerkiksi sai peräti 26 ehdokkuutta ja voitti niistä 11. Merkittävin voitto oli parhaan minisarjan palkinto.

Oli ensimmäinen kerta, kun sarjakuvaan perustuva teos palkittiin Emmyissa huippupystillä. Genrepohjaisten sarjojen huomioiminen Emmyissa on suhteellisen uusi asia, ja esimerkiksi Jessica Jonesin, Buffy The Vampire Slayerin ja The Walking Deadin kaltaiset yleisön suosikit ovat useimmiten jääneet noteeraamatta. Variety-julkaisun mukaan (siirryt toiseen palveluun) trendi kääntyi hitaasti mutta varmasti toiseen suuntaan lukuisia palkintoja kahmineen Game of Thronesin voittokulun myötä.

Zendaya
24-vuotias Zendaya on kaikkien aikojen nuorin draamakategoriassa palkittu naispääosanesittäjä. 2020 BACKGRID UK / AOP

24-vuotias Zendaya taas on kaikkien aikojen nuorin Emmy-palkittu saatuaan parhaan naispuolisen draamanäyttelijän palkinnon. HBO:n Euphoria-sarjasta tunnettu Zendaya on luonut menestyksekkään uran myös laulajana. Ennätyksiä tosin rikottiin jo viime vuonna: tuolloin 26-vuotias Jodie Comer Killing Eve -brittisarjasta voitti samaisen palkinnon.

Killing Even lisäksi viime vuonna Emmy-gaalaa hallitsivat Game of Thronesin ja Fleabagin kaltaiset brittituotannot, tänä vuonna katseet kääntyivät jälleen uudelle mantereelle.

Parhaana draamasarjana palkittiin HBO:n satiirinen draamakomedia Succession. Parhaan komediasarjan palkinnon taas vei Netflixin Schitt's Creek, joka kahmi myös kaikkien komediakategorioiden Emmyt näyttelemistä käsikirjoittamiseen. Schitt's Creek teki myös historiaa: yksikään kanadalaissarja ei ole koskaan aiemmin voittanut näin montaa Emmya.

Catherine O'Hara vastaanottaa Emmy-palkinnon.
Catherine O'Hara vastaanottaa Emmy-palkinnon. Moira Rosen rooli on ollut O'Haralle lottovoitto. EPA-EFE/EMMY AWARDS / HANDOUT / AOP

Puheissa vedottiin tunteisiin ja hauskuutettiin

Vaikka Emmyt järjestettiin virtuaalisena tilaisuutena, tunteisiin vetoavia puheita kuultiin tänäkin vuonna.

Schitt's Creekiä tähdittävä, muun muassa Beetlejuice- ja Yksin kotona -elokuvista tunnettu 66-vuotias Catherine O'Hara palkittiin komediasarjojen kategoriassa parhaasta naispääosasta. Entistä saippuaoopperadiivaa Moira Rosea näyttelevä, ensimmäisen Emmy-palkintonsa saanut O'Hara muistutti katsojille, ettei tälläinen unelmarooli ole hänen ikäiselleen naiselle itsestäänselvyys.

– Olen ikuisesti kiitollinen sarjan luojille Eugene and Daniel Levylle mahdollisuudesta näytellä ikäistäni naista, joka saa olla täydellä teholla oma itsensä.

Eugene Levy muistetaan muun muassa American Pie -elokuvista, ja Emmyissa hänet palkittiin parhaasta miespääosasta komediasarjoissa.

– On aika ironista, että saan Emmyn oudoimmasta roolista, jossa olen koskaan näytellyt. Nyt minun pitää siis kyseenalaistaa kaikki se, mitä olen tehnyt edeltävien 50 vuoden aikana, Levy hauskuutti yleisöä.

Kuten aiempinakin vuosina, Emmyissa otettiin myös poliittisesti kantaa Yhdysvaltojen yhteiskunnallisiin epäkohtiin. Lähinnä afroamerikkalaisille suunnattuja elokuvia tekevä ohjaaja-näyttelijä ja mediamoguli Tyler Perry muistutti katsojia Yhdysvaltojen lähihistoriasta.

– Isoäitini tilkkutäkistä ei löydy sellaisia palasia, jotka edustaisivat mustia ihmisiä televisiossa. Mutta nyt Yhdysvaltojen Televisioakatemia juhlii hänen pojanpoikaansa, Governor's Award -palkinnon saanut Perry totesi gaalassa.

Lue seuraavaksi