Onnettomuustutkintakeskus aloittaa laajan tutkinnan Amorellasta tällä viikolla – loppuraportti ja suositukset odotettavissa ensi kesänä

OTKESin johtajan Veli-Pekka Nurmi pitää selvänä, että Amorellan sunnuntaisesta pohjakosketuksesta käynnistetään laaja tutkinta.

Viking Linen Amorella Järsö-nimisen saaren rannassa Ahvenanmaalla sunnuntai-iltana 20. syyskuuta. Kuva: Merivartiosto

Onnettomuustutkintakeskus aloitti alustavan tutkinnan matkustajalautta Viking Amorellan pohjakosketuksesta heti sunnuntaina.

Alustavassa tutkinnassa hankitaan teknisten tietojen lisäksi tietoa tapahtumien kulusta puhuttamalla aluksella olleita matkustajia, meripelastuskeskuksen henkilökuntaa sekä Amorella vahtivuorossa ollutta miehistöä.

Alustavan tutkinnan pohjalta päätetään, millaista osaamista varsinaista tutkintaa tekevässä tutkimusryhmässä tarvitaan.

OTKESin johtaja Veli Pekka Nurmi pitää selvänä, että laajempi tutkinta käynnistetään. Päätös asiasta on määrä tehdä alkuviikon aikana.

Nurmen mukaan kyseessä on mittava tutkinta, eikä loppuraporttia ole odotettavissa alle puolen vuoden sisällä.

– Täystutkinta vie sen verran aikaa, ettei alle puolessa vuodessa ole valmista. Arvioisin, että noin yhdeksän kuukauden päästä meillä on loppuraportti suosituksineen, Nurmi sanoo.

Merivartioston julkaisema tilannekuva klo 19.45. Miehistöä on edelleen laivassa. Kuva: Länsi-Suomen merivartiosto

Amorella otti pohjakosketuksen samassa paikassa myös vuonna 2013. Nurmen mukaan alustavasti näyttää siltä, että onnettomuuden toistuminen oli epäonninen sattuma, eikä tapauksilla olisi yhteyttä.

Toistaiseksi on liian aikaista sanoa, liittyvätkö OTKESin aikanaan antamat suositukset laivaväylään, tekniseen havainnointiin vai miehistön toimintaan.

– Sitä on mahdotonta sanoa. Asiaa katsotaan nyt kaikessa rauhassa, Nurmi toteaa.

Viking Amorella sai pohjakosketuksen sunnuntaina Järsön saaren lähellä. Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Lisää aiheesta: