1. yle.fi
  2. Uutiset

Yksi teini karanteenissa ja toinen pelireissulla – katso video: näin koronaketju taklataan Hämeenlinnassa

HPK:n U18-joukkue on edelleen karanteenissa. Joko junnujoukkueissa pyörinyt tartuntaketju on saatu poikki? Äiti, joukkueenjohtaja ja lääkäri kertovat, miten lätkäarki saadaan rullaamaan koronaturvallisuudesta huolehtien.

junioriurheilu
Junioriurheilu ja koronaturvallisuus
Junioriurheilu ja koronaturvallisuus

Jääkiekkoseura HPK keskeytti toimintansa reilu viikko sitten, kun seuran U20-joukkueessa todettiin koronavirustartunta. Ensin karanteeniin asetettiin koko U20-joukkue, ja tällä hetkellä karanteenissa on myös U18-joukkueen pelaajat. Seuran toimitusjohtaja Antti Toivanen uskoo, että tilanteessa ollaan jo voiton puolella.

– Kyllä tässä ollaan oltu aikamoisessa ruljanssissa pari viikkoa. Ollaan tehty hyvää yhteistyötä sairaanhoitopiirin kanssa ja nyt ollaan päästy tietyllä tavalla voiton puolelle.

Seuran nopea toiminta saa kehuja sairaanhoitopiiriltä:

– HPK:ssa on hoidettu asiat erinomaisen hyvin. Siellä oli mietitty jo etukäteen, mitä tehdään, jos tartuntoja tulee, ja toimittu sen mukaan, sanoo johtajaylilääkäri Sally Järvelä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä.

Jääkiekkojunnujen perheessä varotoimenpiteet johtivat tilanteeseen, jossa yksi teini on kotikaranteenissa ja toinen samaan aikaan pelireissulla. Jääkiekkoa harrastavien poikien äiti Piia Jokinen kertoo, että tilanne tuntui vähän ristiriitaiselta, mutta kiittelee silti seuran johtoa selkeästä viestinnästä.

HPK:n juniorit
Laura Hossi / Yle

– Olin jo ehtinyt hamstraamaan kotiin ruokaa ja lääkkeitä, mutta onneksi koronatestitulos oli negatiivinen. Vanhemman pojan karanteeni kuitenkin jatkuu perjantaihin saakka, hän kertoo.

Pukukopeissa koronalle otolliset olosuhteet

JohtajaylilääkäriSally Järvelä muistuttaa, että tartuntariski on sitä suurempi, mitä tiiviimmissä kontakteissa ollaan.

– Kun ollaan tiiviissä tiloissa ja hengästyneinä, siinä varmasti pisarat lentää. Pukukopeissa on otolliset olosuhteet viruksen leviämiselle.

Tärkeää on, että jos tartuntoja tai tartuntaepäilyjä tulee, toimenpiteisiin ryhdytään aikailematta.

– Leviämisen riskiä ei saa aliarvioida, jotta tartuntaketjut saadaan katkaistua heti alkuunsa.

Onko joukkueurheilu nyt turvallista? Katso video!

Lue lisää: Korona kurittaa junnujääkiekkoakin: HPK:n toiminta jäissä, Pelicans hätistelee vanhempia kauemmaksi

Lue seuraavaksi