1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsin budjetti satsaa 10 miljardia euroa talouden käynnistämiseen koronalaman jälkeen

Budjetin päälinjat ovat talouden tukeminen, työllisyys ja ilmastotoimet.

Ruotsi
Magdalena Andersson ja Per Bolund
Ruotsin valtiovarainministeri Magdalena Andersson sekä talous- ja asuntoministeri Per Bolund. Kuva maaliskuulta.Janerik Henriksson / EPA

Ruotsin hallitus on esitellyt budjettinsa ensi ja seuraavalle vuodelle. Hallitus sanoo tekevänsä budjetin myötä rakenteellisia uudistuksia 105 miljardin kruunun arvosta. Yksi euro on noin 10,4 kruunua.

Ruotsin bruttokansantulo supistuu tänä vuonna 4,6 prosenttia lähinnä koronaepidemian takia.

Sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen muodostama hallitus haluaa edistää kansantalouden elpymistä antamalla avustuksia eri sektoreille ja alentamalla veroja. Nämä toimet tehdään pitkälti siten, että hallitus ohjaa kansalaisia toimimaan ilmaston kannalta vastuullisesti ja vähentämään päästöjä.

– Ajatuksena on erittäin selkeä panostus työhön, työhön, työhön. Vain siten, että kaikki, jotka pystyvät tekemään töitä, myös ovat töissä, saamme resursseja joilla puuttua yhteiskunnan muihin ongelmiin, sanoi budjettia esitellyt valtiovarainministeri Magdalena Andersson Ruotsin radion mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Budjettiesityksessä pieni- ja keskituloisten tulovero alenee samalla kun työnantajamaksua alennetaan nuorten osalta. Opintotuen yläikäraja nousee 60 vuoteen.

Kunnat ja alueet saavat huomattavat lisätuet. Yrityksille tulee veronalennuksia ja Ruotsin kotitalousvähennystä vastaavan järjestelmän verovähennyksen yläraja nousee 75 000 kruunuun.

Ilmastopanostus voimistuu

Hallitus panostaa voimakkaasti ilmastoon ja ympäristöön. Luonnonsuojelumäärärahat nousevat ja suojelualueille luodaan uusia työpaikkoja luonnonhoitoa varten.

Hallitus myös lanseeraa "vihreän vähennyksen", mikä merkitsee huomattavaa verovähennystä päästöjä vähentävän tekniikan käyttönotosta. Tämä koskee esimerkiksi aurinkokennoja, sähkön varastointikapasiteettia ja sähköautojen latauspisteitä, kertoo Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun).

Paljon päästöjä aiheuttavien uusien autojen vero nousee ja vähäpäästöisten autojen verovähennysoikeutta kiristetään. Tämän myötä osa ladattavista hybridiautoista ei enää kelpaa suurimman verovähennyksen piiriin.

Sosiaalidemokraatit lunastavat vaalilupauksensa, sillä budjettiin tulee jopa 600 kruunun korotus eläkeläisille, joilla on pitkä työura, mutta silti matala eläke, kertoo esimerkiksi Aftonbladet-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Seuraavana vuonna lisäyksiä budjettiin on tulossa 85 miljardin kruunun edestä.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi