Kainuussa kommentoidaan tunteikkaasti Terrafamen osaomistajasta tehtyä paljastusta – Ansa Rajala: "Tämä on ihan hirveätä"

Trafiguran sunnuntaina paljastuneet epäilyttävät rahansiirrot veroparatiisiyhtiöille hämmentävät Kainuussa.

Ansa Rajalan mukaan paljastunut epäily ei tee hyvää Terrafamen maineelle. Kuva: Antti Tauriainen / Yle

Yle uutisoi eilen illalla, että Terrafamen osaomistajaa Trafigura-konsernia epäillään satojen miljoonien eurojen siirtämisestä veroparatiisiyhtiöihin. Ei ole tiedossa, että Trafigura olisi siirtänyt suomalaisen Terrafamen rahoja ulkomaille veroparatiiseihin.

Pankit pitävät Trafiguraa riskiasiakkaana rahanpesun kannalta, ja kansainväliset pankit ovat raportoineet yhtiöstä useasti yhdysvaltalaiselle virastolle, joka kerää tietoja rahanpesusta ja muista talousrikoksista.

Tietovuoto perustuu raportteihin, joita pankit ovat lähettäneet Yhdysvaltain viranomaisille vuosina 1999–2017. Trafigura tuli Terrafamen osaomistajaksi vuonna 2017.

Trafigura omistaa Terrafamesta kolmanneksen.

Kysyimme Kainuussa millaisia ajatuksia paljastuneet epäilyt herättävät.

Paikalliset pettyneitä

Kajaanilaisella Ansa Rajalalla on asiasta selvä mielipide.

– Sehän on tietenkin ihan perseestä. Terrafame on tuhonnut ympäristön ja vieneet rahat ulkomaille. Tämä on ihan hirveätä.

Pentti Nurmi. Kuva: Antti Tauriainen / Yle

Kokkolalainen Pentti Nurmi arvelee, että epäilyllä ei ole ainakaan myönteisiä vaikutuksia Terrafamelle. Hän perää selkeämpää lakia veroparatiisien kuriin saamiseksi.

– Pitäisi olla selvä laki, että jokainen maksaa veronsa eikä pimeää rahaa voi siirtää. On huono juttu, kun raha menee ulkomaille.

Sirkka Heikkinen. Kuva: Antti Tauriainen / Yle

Myös kajaanilainen Sirkka Heikkinen uskoo, että paljastuneella tiedolla on negatiivista vaikutusta Terrafamelle. Epäilty tieto aiheuttaa hänessä hämmennystä.

– On tämä niin väärin kuin olla voi.

Tyyne Valtanen. Kuva: Antti Tauriainen / Yle

Kajaanilaisen Tyyne Valtasen mielestä tietovuodon kautta paljastunut asia ei kuulosta hänestä hyvältä.

– Mutta vaikea minun on pikkuihmisenä sanoa siihen mitään.

Valtanen kuitenkin toivoo, että paljastuneet epäilyt eivät vaikuta Terrafamen toimintaan.

Juttua täsmennetty 21.9.2020 kello 17.10: Juttuun lisätty lause: ei ole tiedossa, että Trafigura olisi siirtänyt suomalaisen Terrafamen rahoja ulkomaille veroparatiiseihin. Sen lisäksi juttuun on lisätty tieto, että tietovuoto perustuu raportteihin, joita pankit ovat lähettäneet Yhdysvaltain viranomaisille vuosina 1999–2017. Trafigura tuli Terrafamen osaomistajaksi vuonna 2017.

Lue seuraavaksi:

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta tiistaihin kello 23:een saakka!