1. yle.fi
  2. Uutiset

Matkustajaliikenteen koronatestausta vahvistetaan 10 000 testillä vuorokaudessa – syttymässä on lihava riita siitä, kuka testejä saa tehdä

HUSin Synlabin kanssa tekemää sopimusta kritisoidaan, koska sopimus tehtiin suorahankintana ilman kilpailutusta.

Koronavirusseulonta
Makasiiniterminaali Eteläsatamassa.
Kansallinen koronavirusstrategia edellyttää laajamittaista rajat ylittävän liikenteen testausta.Petteri Bülow / Yle

Suomen matkustajaliikenteen koronatestauksen kapasiteettia vahvistetaan 10 000 testillä vuorokaudessa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin suorahankintana toteuttamaan hankkeeseen on varattu 200 miljoonaa euroa.

Kansallinen koronavirusstrategia edellyttää laajamittaista rajat ylittävän liikenteen testausta. Valtioneuvosto on sitoutunut korvaamaan testauskapasiteetin nostosta aiheutuvat kustannukset. HUS on järjestämisvastuullinen Uudenmaan – ja siten monien keskeisten rajanylityspaikkojen – koronavirustestien osalta.

HUSin tuoreesta sopimuksesta on kuitenkin syttymässä lihava riita, koska HUS teki jättisopimuksen suorahankintana ilman kilpailutusta. HUS päätti hankinnasta tänään aamullla.

HUS perustelee suorahankintamenettelyä kiireellä ja sillä että valtioneuvosto teki 10. syyskuuta periaatepäätöksen, jonka mukaan matkustajaliikenteen koronatestaukset valtakunnan rajoilla pitäisi aloittaa niin nopeasti kuin mahdollista.

Matkustajaliikennettä vapautettiin muun muassa Ruotsiin ja Viroon viime lauantaina.

HUSin hallituksen puheenjohtaja Ulla-Marja Urho (kok.) sanoo, että lisäkapasiteetin pitäisi olla käytössä jo lokakuussa.

– Selvitimme markkinat ja muut alan toimijat eivät olisi tällaista kokonaisuutta tässä aikataulussa kyenneet tarjoamaan, Urho sanoo

Kymmenen kuukauden sopimuksen arvo on 100 miljoonaa euroa. Sopimuksen myötä matkustajaliikenteen testatauskapasiteetti valtakunnan rajoilla nousee 10 000 testillä vuorokaudessa.

Samalla lisätään myös näytteiden ottoa, mutta tätä koskeva hankinta toteutetaan kilpailutuksen kautta ja urakka jakautuu usealle eri toimijalle.

Tilauksen saaneen Synlabin kilpailija Vita Laboratoriot Oy katsoo, että se jätettiin ilman perusteita sivuun hankintaprosessissa. Vita Laboratorioiden toimitusjohtaja, ylilääkäri Jukka Hurme sanoo, että myös Synlabin anaalyysejä koskeva sopimus olisi pitänyt kilpailuttaa.

Hurmeen mukaan suorahankintaan lähdettiin ilman, että kunnolla selvitettiin muiden kykyä toimittaa palvelu.

– Meiltä ei kysytty syyskuussa mitään.

"Harkitsemme oikeudellisia toimia"

Hurme sanoo, että Vita Laboratoriot harkitsee asiasta erilaisia juridisia turvaamistoimia, joista yksi olisi hänen mukaansa viedä asia markkinaoikeuteen.

– Kyllä tässä hankinnassa on mielestäni ihmeellisiä piirteitä ja tämä on myös käsittämättömän kallis sopimus, Hurme lataa.

Hänen mukaansa laitteistojen ja tilojen vuokrauksen hinta on suuruudeltaan laitteistojen ostohintaan verrattuna täysin käsittämätön.

Hurmeen mukaan sopimus olisi pitänyt jakaa useamman toimijan kesken jo huoltovarmuudenkin takia.

– Toimintaa koskeva huoltovarmuus olisi parempi, jos hanketta toteuttaisi useampi yritys.

Vita Laboratoriot Oy:n toimitusjohtajan Jukka Hurmeen mukaan solmitussa sopimuksessa voi olla useitakin ongelmia. Se voi olla hankintalain vastainen, ongelmallinen huoltovarmuudelle ja tuhlata julkisia varoja.

"Valtioneuvoston linjaukset edellyttivät suorahankintaa"

Myös HUSin hallituksen varapuheenjohtaja Jari Oksanen (vihr.) vakuuttaa, että valtioneuvoston linjaukset edellyttivät tässä tilanteessa suorahankintaa.

– Valtioneovoston linjaukset testauskapasiteetin lisäämisestä edellyttävät suorahankintaa, jotta tuotanto saadaan mahdollimman nopeasti käyntiin, Oksanen sanoo.

Hankintalaissa on poikkeus, jonka mukaan suorahankinta voidaan tehdä, jos sopimuksen tekeminen on ehdottoman välttämätöntä, eikä säädettyjä määräaikoja voida noudattaa hankintayksiköstä riippumattomasta, ennalta arvaamattomasta syystä aiheutuneen äärimmäisen kiireen vuoksi.

HUSin hallituksen puheenjohtaja Ulla-Marja Urho sanoo, että korona-analytiikan hajautettu järjestelmä edellyttää useampia prosesseja eikä sitä siksi ole arvioiden ja analysoinnin jälkeen katsottu toimivaksi nykytilanteeseen.

HUSin mukaan koronavirusanalyyseihin kohdistuu erityisvaatimuksia. Testaustoiminta on toteutettava sellaisella vastausnopeudella, että rajaliikenteen sujuvuus ei kärsi. Analytiikan on siksi sijaittava Suomessa hyvien liikenneyhteyksien päässä suurista näytteenottopaikoista, kuten lentoasemasta, jotta näytteiden kuljetukseen kuluva aika voidaan minimoida.

Prosessin tehokkuuden ja toimivuuden varmistamiseksi hankintaa ei siis katsota olevan tarkoituksenmukaista jakaa usean toimijan toteutettavaksi.

HUSin hallituksen puheenjohtajan Ulla-Marja Urhon mukaan hankinta on käyty tarkasti läpi.

– Olemme olleet tarkkoja tässä asiassa, ja odottaneet valtioneuvostolta sellaista ohjetta, jossa varmistetaan rahoitus ja hankinnan kiireellisyys, Urho sanoo.

Husin toimitusjohtaja esittää koronatestaukseen sadan miljoonan hankintaa ilman kilpailutusta - julkisoikeuden professori kritisoi tapaa

HUS suunnittelee uuden koronalaboratorion perustamista rajatarkastuksia varten – edellytys on, että valtio maksaa kulut

Lue seuraavaksi