1. yle.fi
  2. Uutiset

Sää muuttumassa melkein keväisen lämpimäksi – Suomi on saamassa osansa Euroopan lämpimästä ainakin loppuviikoksi

Syyskuun 20 astetta ei tosin enää tunnu toukokuun 20 asteelta.

sää
Järvi, kuikka ja ruskan värejä
Syyskuun lopun sää voi olla monin paikoin melko lämmin. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Useamman viikon epävakaisten säiden jälkeen ilma on lämpenemässä selvästi loppuviikkoa kohden.

Suomeen työntyy keskiviikosta alkaen lämmintä ilmaan etelän suunnalta. Lämpötilat nousevat laajalti 20 asteen tuntumaan, enimmillään tyynellä ilmalla vähän sen yli torstain aikana.

Lämmin ilma ei riitä pohjoisosiin maata, jossa jäädään enimmillään noin 10 asteen tuntumaan.

Ennen keväisiä lämpötiloja, tiistai on eteläistä Suomea lukuun ottamatta selvästi viileämpi. Pohjoisosissa maata sää on tuulen ja sateen takia kolea: lämpötilat liikkuvat alle viidessä asteessa.

Pohjoisessa yöt pysyvät melko viileinä, etelässä lämpötilat eivät laske yöllä selkeämmästä säästä huolimatta alle kymmenen asteen. Tuulisia päiviä ei ole loppuviikolle luvassa.

ylin lämpötila -kartta
Etelästä virtaava lämmin ilma voi nostaa lämpötilan 20 asteeseen. Anniina Valtonen / Yle

Aurinko ei kuitenkaan lämmitä syyskuun loppua lähestyttäessä enää niin paljon kuin elokuun puolella.

– Syyskuun 20 astetta ei enää tunnu toukokuun 20 asteelta. Maa on jo viileämpi, kertoo Ylen meteorologi Anniina Valtonen.

Loppuviikon sään ennustamisen vaikeus

Valtosen mukaan loppuviikon sään ennustaminen on idän suunnan korkeapaineen ja lännen matalapaineiden liikkeiden takia epävarmaa. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että idän korkeapaine vahvistuu, mikä saa laajoilla alueilla muualla Eurooppassa vaikuttaneen lämpimän ilman virtaamaan myös Suomen keskiosiin asti.

Loppuviikosta perjantain ja lauantain aikana koko Suomen yli on mahdollisesti liikkumassa sadealue, mikä viilentää ilmaa. Valtosen mukaan kuitenkin lämpimämpi ilma näyttäisi vaikuttavan ainakin loppuviikon Suomen säähän, mahdollisesti myös kuun loppua kohti mentäessä.

Syyskuun lopun säähän vaikuttaa se, että useiden viikkojen ajan niskan päällä olleet matalapaineet ovat siirtyneet korkeapaineen vahvistuttua lännemmäksi.

Lue seuraavaksi