1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaupunginjohtajat

Ex-puolustusministeri Jussi Niinistö vaihtoi maisemaa totaalisesti eikä aio tyrkyttää Kannuksesta mielipiteitään Arkadianmäelle: "Ei ole ollut tarvetta aukoa päätä"

Pikkukaupungin johtajan roolissa Jussi Niinistöllä on painavaa sanottavaa esimerkiksi sote-menojen jatkuvasta kasvusta.

Ilon aihettakin löytyy: – Verotulot ovat vähentyneet Kannuksessa jonkin verran, mutta ei kuitenkaan niin paljon kuin keväällä pahimman koronakriisin ollessa päällä, Jussi Niinistö toteaa. Kuva: Petri Kuikka / Yle

Entinen puolustusministeri Jussi Niinistö on jo tiukasti uuden uran syrjässä kiinni.

Virallisesti työt Kannuksen kaupunginjohtajana alkavat lokakuussa 2020, mutta mies on jo tehnyt kotiläksynsä ja tutustunut uuteen kotikaupunkiinsa ja ympäröivään maakuntaan.

Pääkaupunkiseudulla ikänsä viettäneen miehen elämään muutto Keski-Pohjanmaalle on iso muutos.

Arkadianmäelle on heti terveisiä:

– Toivon, että Marinin hallitus saa pitkään valmistellun sote- ja maakunta-ratkaisun valmiiksi. Kannuksen kaupungilla on entistä paremmat edellytykset selvitä itsenäisenä, kun sotemenot siirretään uuteen formaattiin ja pystymme paremmin hoitamaan hyvinvointi- ja sivistyspalvelut.

Niinistön puheessa vilahtelee taajaan sana itsenäisyys. Sitä painottivat myös kevään työhaastattelussa luottamushenkilöt, joiden pelko on 5500 asukkaan Kannuksen liittäminen esimerkiksi maakuntakeskus Kokkolaan.

Muita terveisiä valtakunnan päättäjille Kannuksen kaupunginjohtajalla ei tällä hetkellä ole. Politiikan huipulla ollut Niinistö sanoo tehneensä tietoisen valinnan, ettei tyrkytä mielipiteitään.

– Ei ole ollut tarvetta aukoa päätä, hän toteaa.

Mies toivoo, että nykypoliitikoille annetaan työrauha, koska koronakevät ja sen jälkeinen aika ovat haastavia päätöksentekijöille.

– Ymmärrän Marinia ja Vanhasta. Päätöksiä tehtäessä on melkoinen paine, niin mahdottomat kasat velkaa joudutaan ottamaan ja ne joudutaan myös maksamaan.

Korona ei oikeuta holtittomaan menojen kasvattamiseen

Omalla pelikentällä tuoreella kaupunginjohtajalla on jo tiukkaa tekstiä Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavalle Soitelle.

Sote-menot ovat jatkaneet tasaisesti kasvuaan. Vuodelle 2021 kasvun arvellaan olevan viisi prosenttia.

– Ei koronakriisi oikeuta sentään ihan holtittomaan menojen kasvattamiseen, kyllä tässä suu säkkiä myöten pitää elää. Kannuksen toive on, että oltaisiin lähempänä kahta kuin viittä prosenttia!

Kannuksen kaupungin talous yllätti Niinistön positiivisesti siitä huolimatta, että muutamat viime vuodet on tehty alijäämää budjetissa.

– Korona ei ole vaikuttanut aivan niin paljon talouteen, kun on pelätty. Suhteessa ei niin paljon kuin Etelä-Suomen kuntiin verrattuna.

Hän iloitsee, että kaupungissa on osattu katsoa tulevaisuuteen esimerkiksi tuulivoimahankkeiden myötä.

– Myllyt alkavat jauhaa myöhemmin kaupungille kipeästi kaivattuja verotuloja.

Jussi Niinistö sanoo ymmärtäneensä, että kannuslaiset toivoivat helposti lähestyttävää kaupunginjohtajaa. Moni on jo ehtinyt tulla juttusille. Kuva: Petri Kuikka / Yle

Tuore kaupunginjohtaja haastaa kaikki uuden kotikaupunkinsa asukkaat rakentamaan Kannukselle hyvää brändiä, koska korona-ajalla voi olla yllättävää nostetta maaseutukaupungille.

– Näyttäisi, että kaupungistumisen trendi on kääntymässä. Ihmiset hakevat turvallisempia elämisen muotoja. Koronakriisin aikana on myös tunnistettu etätyön mahdollisuudet. Nyt täytyy markkinoida, että saisimme muuttoa ja paluumuuttoa Kannukseen. Jokainen kannuslainen voi tehdä oman osansa hyvän brändin rakentamisessa.

Arkadianmäki on elettyä elämää, nyt katse Kannuksessa

Jussi Niinistö sanoo, että hänen työuransa on kulkenut 15 vuoden sykleissä. Ensimmäinen meni historiantutkimuksen parissa, toinen politiikassa.

Piakkoin 50 vuotta täyttävä kaupunginjohtaja laskee, että ehtisi vielä periaatteessa tekemään 15 vuoden uran kuntasektorilla.

Ujoiksi ja sisäänpäinvetäytyneiksi väitetyt keskipohjalaiset ovat ainakin Kannuksessa ottaneet uuden kaupunginjohtajansa hyvin vastaan.

– Iltakävelyllä tai kaupassa tullaan rohkeasti toivottamaan tervetulleeksi, ja saatetaan myös kertoa mielipide jostakin ajankohtaisesta kunnallispoliittisesta kysymyksestä.

Entinen puolustusministeri sanoo, ettei kaipaa Arkadianmäen aikoja. Se on elettyä elämää, ja nyt on katse tulevaisuudessa.

Hän sanoo olevansa kiitollinen, että sai olla pitkään politiikassa ja päästä huipulle asti. Siltä matkalta on kertynyt ystäviä ja kontakteja sekä kokemusta paineensietokyvystä ja henkisen epämukavuuden sietämisestä.

Stressinsietokykyä tarvitaan myös kuntajohtajan roolissa. Niinistö katsoo uudelta paikaltaan luottavasti tulevaisuuteen.

– Kannus on hyvin yrittäjävetoinen kaupunki. Sillä on täydet mahdollisuudet selvitä tästäkin kriisistä ja kehittyä itsenäisenä kaupunkina.

Lue seuraavaksi: Entinen puolustusministeri Jussi Niinistö 5 500 asukkaan Kannuksen johtoon – "Nyt on ihan uuden aika"

Seinäjoen kaupunginjohtajaksi 17 hakijaa – joukossa useita kaupunginjohtajia ja ex-ministeri Jussi Niinistö

Muistatko vielä Sampo Terhon tai Jussi Niinistön? Sinisten ex-kärkipoliitikot opiskelevat, kirjoittavat tai hakevat töitä