1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaasan kaupunginhallitus keskustelee 3500 henkilön lomautuksista – ratkaisu venyy, mutta irtisanomisista ei nyt puhuta

Alkuperäinen säästötavoite olisi tarkoittanut koko henkilöstölle 13 päivän lomautuksia. Nyt kaupunginhallitus päättää lomautuksista, joilla säästetään 2,7 miljoonaa euroa.

Lomautukset ja irtisanomiset
En reklamskylt för staden Vasa står på en stenkaj.
Kaupunginhallitus päättää tänään maanantaina lähes koko henkilöstöä koskevista lomautuksista. Katso suorana klo 14.30, joko päätökset on tehty! Toimittaja Sebastian Björklund, kuvaus Anna Wikman.

Vaasan kaupunginhalllitus käsittelee tänään maanantaina kokouksessaan kaupungin henkilöstön lomautuksia.

Lomautusten on määrä koskea suurta osaa kaupungin henkilökuntaa.

Kaupunginjohtaja Tomas Häyry toteaa, että lomautusten piirissä olisi maanantaina tehtyjen keskustelujen perusteella noin 3500 henkilöä. Alunperin odotettiin, että lomautusten piirissä olisi 4500 henkilöä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Maria Tolppanen ei kerro kaupunginhallituksen kokouksen ilmapiiristä tai siitä, millaiseen sävyyn Vaasan kaupunginhallitus etäkokouksessaan maanantaina lomautuksista keskustelee.

– Yleensä emme puhu siitä, mitä kaupunginhallituksessa puhutaan keskenään. EIhän kukaan siitä tykkää, että pitäisi lomauttaa eikä siitä, että rahat loppuu.

Tolppasen mukaan tavoite on, että päätökset saataisiin tehtyä niin, että lopputulos ei tuntuisi kenestäkään kohtuuttomilta. Hän kertoi kaupunginhallituksen päätyneen siihen, että irtisanomisiin ei tässä yhteydessä jouduta turvautumaan.

Kello 15 aikaan kokouspaikalta tavoitettu Tolppanen arveli, että keskustelussa päästään ratkaisuun noin tunnissa eli kello 16 aikaan.

– Ja jos emme pääse, jatkamme keskustelua, Tolppanen sanoi.

Toimittaja on Sebastian Björklund. Kuvaaja Anna Wikman.

Lähes kolme miljoonaa euroa säästettävänä

Vaasa hakee lomautuksilla 2,7 miljoonan euron säästöjä. Kaupungin kokonaissäästötarpeeseen nekään eivät kuitenkaan riitä, vaan säästöjä on löydettävä muualtakin.

Tänään maanantaina Vaasan kaupunginhallitus käsittelee esitystä, jonka mukaan lomautusten pituus olisi 3 – 14 vuorokautta.

Ne toteutettaisiin tämän ja ensi vuoden aikana. Lomautusten ulkopuolelle rajattaisiin yksittäisiä toimialoja.

Kaupunginjohtaja Tomas Häyry totesi kaupunginhallituksen kokouksen kahvitauolla, että Vaasan säästötarve ei niinkään johdu koronaepidemiasta, vaan kaupungille aiemmin kertyneestä alijäämästä, joka on kuitattava.

– Meillä oli todella raskas kulurakenne koko 2010-luvun alkupuolen, kun tulonmuodostus oli ihan erilaista. Sen jälkeen se muuttui. Oikeastaan 2013 vuodesta lähtien me on koko ajan kiristetty kulurakennetta. Pitkä projekti, joka nyt on loppupuolella, Häyry sanoo.

Kesäkuussa 2020, kun yt-neuvottelut aloitettiin, arveltiin, että ennustetun alijäämän kattamiseksi kaupunki tarvitsisi tänä vuonna vähintään 13,3 miljoonan euron tuloksen

9,7 miljoonan euron vajeesta enintään puolen eli 4,85 miljoonan euron kattamista lähdettiin tavoittelemaan yhteistoimintaneuvotteluiden kautta saavutettavilla säästöillä. Näin suurten säästöjen toteuttamiseen lomautuksin ei yt-neuvotteluissa kuitenkaan nähty mahdollisuutta.

Vajaan viiden miljoonan säästäminen lomautuksilla olisi tarkoittanut laskennallisesti jokaisen työntekijän lomauttamista 13 päiväksi.

Lisää aiheesta:

Vaasa lähdössä lomautusten tielle

Vaasa käynnistää yt-neuvottelut -säästöjä tavoitellaan lomautuksilla

Lue seuraavaksi