1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Savon maakuntahallitus vastustaa Savonlinnan seudun kuntien liittymistoiveita – raha ei riittäisi nykymuotoisten sote-palveluiden järjestämiseen

Maakuntahallituksen mukaan uusien kuntien liittymisestä Pohjois-Savoon seuraisi, että rahoitus ei riittäisi nykymuotoisten sote-palveluiden tuottamiseen. Myös Kuopion kaupunginhallitus asettui vastustamaan maakuntarajojen muuttamista.

Pohjois-Savo
Lääkäri-instrumentteja metallitarjottimella ja lääkärin takki sivussa.
Maakuntahallituksen mukaan raha ei riittäisi nykymuotoiseen palvelutarjontaan, jos Itä-Savon kunnat liitettäisiin Pohjois-Savoon. Kuvituskuva. Kristiina Lehto / Yle

Pohjois-Savon maakuntahallitus haluaa odotetusti pitää kiinni nykyisistä maakuntarajoista sote-uudistuksen pohjana.

Itä-Savon eli Savonlinnan seudun kunnat ovat ilmaisseet halunsa liittyä Pohjois-Savon sote-maakuntaan. Liittymissuunnitelma sisältyy myös hallituksen lakiluonnokseen.

Pohjois-Savon maakuntahallitus asettui maanantaina ehdotusta vastaan äänin 7–4.

Maakuntahallitus katsoo, että aleneva rahoituspohja on palveluiden järjestämiselle uhka jo nyt, eikä uusien kuntien liittyminen olisi mahdollista ainakaan ilman siirtymärahoitusta.

Maakuntahallituksen mukaan muutoksesta seuraisi, että rahoitus ei riittäisi nykymuotoisten sote-palveluiden tuottamiseen.

Lisäksi Itä-Savon liittymisen vaikutuksia ei maakuntahallituksen mielestä ole arvioitu laaja-alaisesti.

Myös Kuopio pitäisi nykyiset maakuntarajat

Myös Kuopion kaupunginhallitus asettui maanantaina kokouksessaan nykyisten maakuntarajojen kannalle.

Kaupunginhallituksen mielestä Itä-Savon kuntien yhdistyminen Pohjois-Savoon heikentäisi peruspalveluiden rahoituspohjaa, sillä Savonlinnan seudun neljä kuntaa toivovat säilyttävänsä erikoissairaalatasoisen päivystävän sairaalan Kuopion lisäksi Savonlinnassa.

Kuopion kaupunginhallitus muistuttaa, että Etelä-Savon sote-maakunnan väestöpohjan tulee olla toiminnallisesti riittävä ja kykenevä ylläpitämään erikoissairaalatasoinen päivystävä keskussairaala.

Sen sijaan Varkauden kaupunginhallitus on pitänut viime tammikuussa linjaamansa kannan, jonka mukaan Varkaus tukee Itä-Savon liittämistä Pohjois-Savon sote-maakuntaan.

Myös Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallitus käsitteli asiaa maanantaina.

Lue myös:

Savonlinnan seudun mahdollinen maakunnan vaihto jakaa kansanedustajat – hajontaa myös puolueiden ja maakuntien sisällä

Päivitetty 21.9.2020 kello 17:30 Lisätty Kuopion kaupunginhallituksen kanta.

Lue seuraavaksi