1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi ihmeissään turvavöiden käytön laiminlyönneistä: Länsi-Uudellamaalla yli 50 huristeli viikonloppuna ilman turvavyötä

Poliisin kolmen päivän valvonnassa seurattiin myös muun muassa kännyköiden käyttöä ja suojateiden eteen pysähtymistä.

Käyttämätön turvavyö
Volvon turvavyö
Länsi-uudenmaan poliisin mukaan turvavyön käyttämättömyyteen liittyvien rikkeiden määrä oli seurannassa korkeahko, ja tämä oli nähtävissä myös valtakunnallisissa tuloksissa.Jari Kärkkäinen/ YLE

Länsi-Uudenmaan poliisi on huolestunut ihmisten turvavöiden käytöstä. Viime viikolla poliisin liikennevalvonnassa 56 henkilöä ei käyttänyt turvavyötä. Heistä 54 istui etupenkillä ja kaksi takapenkillä.

– Pidän huolestuttavana, että yksinkertaisesta ja helppokäyttöisen turvalaitteen käytöstä edelleen poiketaan. Turvavyön kiinnittäminen tulisi olla automaatiotoiminto heti ajoneuvoon istuttaessa ennen liikkeellelähtöä, sanoo ylikomisario Aapo Isoaho Länsi-Uudenmaan poliisin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

– Turvavyön käyttämättä jättäminen on huolestuttavan yleistä varsinkin tutuilla paikoilla. Kuitenkin pienissäkin nopeuksissa tapahtuvissa kolareissa ilman turvavyötä matkustaville kohdistuu usein vammoja kasvoihin, komisario Ilkka Kantola muistuttaa.

Tutkimusten mukaan turvavyön käyttö kolaritilanteessa ehkäisee loukkaantumisriskiä jo pienissä nopeuksissa ja vähentää vakavan loukkaantumisen tai kuolemanriskiä suuremmissa nopeuksissa.

Länsi-Uudenmaan poliisi osallistui viime viikolla kolmena päivänä valtakunnalliseen ulkomaalais-, turvalaite-, suojatie- ja tarkkaamattomuusvalvontaan.

Poliisi valvoi erityisesti sitä, miten kuljettajat huomioivat suojatielle astumassa olevan tai suojatiellä jo kulkevan jalankulkijan. Lisäksi huomiota kiinnitettiin turvavyön käyttämiseen ja matkapuhelinten pitämiseen kädessä. Poliisit tarkastivat myös tavattujen ulkomaalaisten maassaolon edellytykset.

Suojatievalvonnassa paljastui, että läntisellä Uudellamaalla neljä kuljettajaa ei antanut esteetöntä kulkua suojatiellä olevalle tai sille astumassa olevalle jalankulkijalle. Lisäksi yksi kuljettaja ohitti suojatien eteen pysähtyneen ajoneuvon pysähtymättä.

Seurannassa havaittiin viisi epäkuntoista ajoneuvoa ja tarkastettiin 17 ulkomaalaisen henkilön maassaoloedellytykset.

Lue myös:

Liikenneturvallisuuden ykkösnimi Anna-Liisa Tarvainen jää pois työelämästä: ”Liikenne on tunnekysymys – ei riitä, että lyödään vain pykälällä päähän”

Ylinopeushuomautusten massalähetykset loppuvat – maksettavat käryt kaksinkertaistuvat puoleen miljoonaan

Lue seuraavaksi