1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joukkomurha

Joukkomurhasta syytetyt ja syyttömäksi todetut irakilaiskaksoset saavat 426 000 euroa korvauksia aiheettomasta vangitsemisesta

Valtiokonttori katsoi sopivaksi korvaukseksi 400 euroa päivältä. Avustajat harkitsevat nyt, riittääkö se.

Kuva: Yle

Valtiokonttori on myöntänyt joukkomurhasta syytetyille irakilaisille kaksosille mittavat korvaukset aiheettomasta vapaudenmenetyksestä. Kaksosia syytettiin Irakin Tikritissä tapahtuneesta joukkomurhasta, mutta syytteet hylättiin sekä käräjä- että hovioikeudessa.

Veljekset olivat kiinniotettuina ja vangittuina yhteensä 533 vuorokautta. Valtiokonttori katsoi kohtuulliseksi korvaukseksi vapaudenmenetyksestä 400 euroa vuorokaudelta. Kumpikin mies saa siis noin 213 000 euroa.

Keskimääräinen korvaus aiheettomasta vapaudenmenetyksestä on viime vuosina ollut 120 euroa päivältä.

Suurimman päiväkohtaisen korvauksen Suomessa on saanut miehensä murhasta syytetty ja syyttömäksi todettu Anneli Auer. Hänelle myönnettiin 800 euron päiväkorvaus.

Toisen irakilaismiehen avustaja, asianajaja Kaarle Gummerus kertoo, että hän harkitsee päämiehensä kanssa jatkoa.

– Korvaus oli jonkin verran alempi kuin se, mitä haimme. Nyt keskustelemme siitä, hyväksymmekö tämän vain nostammeko asiasta kanteen, Gummerus sanoo.

"Erityisen suurta kärsimystä"

Veljeksillä on kolme kuukautta aikaa nostaa kanne valtiota vastaan, mikäli he eivät hyväksy valtiokonttorin ratkaisua.

Veljekset vaativat korvaushakemuksessaan 800 euron korvauksia muun muassa sillä perusteella, että he ovat olleet vangittuina pitkään, koko vankeusajan heidän yhteydenpitoaan on rajattu ja he ovat olleet erillään toisistaan.

Hakijat huomauttivat myös, että heidän kommunikointinsa vieraassa maassa muiden kanssa on onnistunut vain tulkin välityksellä. Yksinäisyys ja eristyneisyys ahdistivat heitä.

He myös huomauttivat, että heidän asiaansa on käsitelty laajalti arabiankielisissä tiedotusvälineissä. Veljesten mukaan tutkintavankeus aiheutti heille erityisen suurta kärsimystä.

Valtiokonttorin mukaan asian saama julkisuus voi vaikuttaa korvausten määrään mutta vain, jos julkisuus liittyy vapaudenmenetykseen itsessään. Tässä tapauksessa julkisuus liittyi asian tutkintaan ja käsittelyyn oikeudessa.

Valtiokonttori katsoi, että 800 euroa vuorokaudelta ei ollut perusteltu vaatimus. Se kuitenkin katsoi, että normaalia korkeampi korvaus oli perusteltu. Siksi valtiokonttori myönsi molemmille veljeksille 400 euron vuorokausikorvauksen.

Tutkinta alkoi murhavideosta

Jutussa avaintodisteena oli video, jolla barettipäinen mies murhaa maassa makaavia ihmisiä. Yle on peittänyt kuvakaappauksesta uhrit. Kuva: Poliisi

Veljekset tulivat Suomeen turvapaikanhakijoina syksyllä 2015. Kaivannon vastaanottokeskuksessa Kangasalla toiset turvapaikanhakijat alkoivat epäillä heitä osallisiksi niin sanottuun Camp Speicherin joukkomurhaan.

Joukkomurhassa Isisin joukot murhasivat 12. kesäkuuta 2014 jopa 2 000 vangittua alokasta ja sotilasta Irakin Tikritissä.

Rikosepäily lähti liikkeelle Kaivannon vastaanottokeskuksessa alkaneesta riidasta.

Riidan toinen osapuoli väitti tunnistavansa toisen veljeksistä videolta, jolla barettipäinen mies murhaa ampumalla maassa makaavia vankeja Tikritissä.

Poliisi otti veljekset kiinni Forssan vastaanottokeskuksesta joulukuussa 2015. Valtionsyyttäjä nosti miehiä vastaan syytteet terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista tai vaihtoehtoisesti avunannosta niihin.

Oikeudenkäynnissä syyttäjä väitti, että videolla esiintyi toinen syytetyistä veljeksistä. Puolustuksen mukaan mies ei ollut kumpikaan kaksosista.

Ampujaa yritettiin tunnistaa esimerkiksi toisen epäillyn sormuksesta, jota verrattiin videolla näkyvän ampujan sormukseen.

Hovioikeudessa asianajaja Gummerus puolestaan näytti kuvaa asiakkaansa nenästä rinnakkain videolla esiintyvän barettipään nenän kanssa. Nenät kaareutuivat eri suuntiin.

Syyttäjän avaintodistajat olivat neljä anonyymiä todistajaa Irakista. Todistajat kertoivat nähneensä eri tilanteissa kaksoset Isisin aseistettuina jäseninä, mutta kukaan ei väittänyt nähneensä heitä veritöissä.

Lain mukaan tuomio ei voi perustua pelkästään anonyymien todistajien kertomuksiin. Syyttäjällä oli myös nimellään esiintyneitä todistajia, mutta heidänkään kertomuksensa eivät sisältäneet mitään ratkaisevaa.

Murhaajan parta

Puolustuksen valttikortti oikeudenkäynnissä oli video, jolla toinen veljeksistä kävelee Anbarin yliopistolla Irakissa. Videon metatietojen sekä videolla kuuluvan puheen perusteella se oli kuvattu 7. kesäkuuta 2014. Videolla esiintyvällä veljeksellä oli videolla lyhyet hiukset ja lyhyt parta.

Alle viikko myöhemmin kuvatulla barettimiehellä oli pitkä parta ja hiukset. Oikeudenkäynnissä oli riidatonta, että niin pitkä parta ei kasva viikossa.

Syyttäjä ei pystynyt myöskään osoittamaan, että video olisi kuvattu jonain muuna kuin väitettynä aikana.

Molemmat oikeusasteet päätyivät siihen, että näyttö ei riitä osoittamaan, että kaksoset olisivat syyllistyneet syytteessä kuvattuihin tekoihin tekijöinä tai avunantajina.

Päivitys 22.9.2020 klo 11.36: Lisätty juttuun tietoa korvausperusteista sen jälkeen, kun Yle sai pyytämänsä asiakirjat Valtiokonttorista.

Korjaus 22.9.2020 klo 8.30: Korjattu Tigrit Tikritiksi.

Lue lisää:

Valtiokonttori irakilaiskaksosten saamasta koppikorvauksesta: Julkisuus ei vaikuttanut summaan – Anneli Auer sai kaksinkertaisen korvauksen

Sotarikossyytteet kaatuivat – Myös hovioikeus katsoo, etteivät irakilaiskaksoset olleet osallisia terroristiseen joukkomurhaan