1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvaltain maastopalojen aiheuttama savu tuli Suomeen etuajassa – näyttävä punainen aurinko jäänee sittenkin näkymättä

Yhdysvalloissa riehuvien maastopalojen savuhiukkasia saattaa jo havaita paljain silmin.

sää
Auringonlasku Ilmajoella.
Yhdysvaltain maastopaloista kulkeutuneet savuhiukkaset voivat värjätä taivaan voimakkaan punertavaksi. Arkistokuva.Anri Koski / Yle

Yhdysvaltojen länsirannikon maastopaloista kulkeneet savuhiukkaset ovat saapuneet Suomeen etuajassa. Se tarkoittaa sitä, että näyttävä punainen ilta-aurinko voikin jäädä haaveeksi.

Yhdysvalloissa maastopalot ovat tänä vuonna olleet poikkeuksellisen voimakkaita, ja niistä on kulkeutunut Suomen ylle harvinaisen suuri savupilvi. Ilmatieteen laitoksen mukaan savupilvi on laajuudeltaan yli 20 miljoonaa neliökilometriä eli Venäjää suurempi.

Hiukkaset voivat värjätä iltataivaan voimakkaan oranssiksi tai punertavaksi.

Ilmatieteen laitoksen mittauksissa Kuopiossa on havaittu satunnaisia savuhiukkasia jo 11. syyskuuta, mutta nyt ne saattaa pystyä havaitsemaan jo paljain silmin.

– Olen itse Kuopiossa, ja tuolla pilvissä taitaa näkyä pientä punerrusta, sanoo tutkija Antti Lipponen Ilmatieteen laitokselta.

Hiukkaset saapuivat etuajassa

Hiukkaset ovat saapuneet Suomen ylle hiukan odotettua aiemmin: ennusteiden mukaan niiden piti saapua Suomen ilmakehään vasta maanantaina alkuillasta.

Odotettua näyttävää iltataivasta ei välttämättä nähdäkään, kun savupilvi on saapunut Suomeen jo päivällä.

– Illalla se saattaa olla jo pyyhkäissyt ohi, Lipponen arvelee.

Myös pilvinen keli peittää punertavan taivaan suuressa osassa Suomea.

Maastopalojen savut kulkeutuvat ilmassa usean kilometrin korkeudella, joten ne eivät vaikuta ilmanlaatuun maan pinnalla.

Lue lisää:

Maanantaina on luvassa poikkeuksellisen punertava auringonlasku – syynä Yhdysvaltain maastopalot¨

"Tämä on ilmastohätätila" – uhrimäärän pelätään nousevan USA:n länsirannikon paloissa

Lue seuraavaksi