Euroopassa osakekurssit tuntuvassa laskussa, sijoittajat pelästyivät koronan toista aaltoa – OP:n pääanalyytikko: "Vaikea uskoa mihinkään romahdukseen"

Myös pankkikonserni Nordean osake on laskenut noin 4 prosenttia, kun se joutui keskelle paljastuksia epäilyttävistä tilisiirroista.

Helsingissä pörssikurssit ovat tulleet kolmisen prosenttia alaspäin. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Pörssikurssit Euroopassa ovat tuntuvassa alamäessä, kun sijoittajat pelkäävät koronaviruksen toista aaltoa ja valtioiden mahdollisia rajoitustoimenpiteitä erityisesti Espanjassa.

Sijoittajia on myös säikäyttänyt pelko Britannian mahdollisista uusista sulkutoimista, koska tautitapaukset ovat lisääntyneet Iso-Britanniassa paljon. Tautitapausten on arvioitu kaksinkertaistuvan jopa viikossa.

"Negatiivisiin tekijöihin tartutaan hanakasti"

Pääanalyytikko Antti Saari OP Ryhmästä sanoo, että pörssikurssit ovat edelleen korkeammalla kuin vuodenvaihteessa. Hänen mukaansa on aivan tervettä, että välillä tulee rekyyliä toiseen suuntaan. Tällä hetkellä markkinoilla on sellainen tunnelma, että negatiivisiin tekijöihin tartutaan aika hanakasti.

– Euroopan koronatilanne vaikuttaa aika vakavalta, Britanniaan on tulossa uusia sulkutoimia ja Ranskaa spekuloidaan seuraavaksi. Sielläkin tilanne on hyvin huolestuttava. Espanjassa tilanne ei ole ihan yhtä vakava, Saari sanoo.

Helsingin osakkeet päätyivät runsaan 3 prosentin pudotukseen.

Lontoossa keskeinen FTSE 100 -indeksi on vajaan neljän prosentin pudotuksessa. Frankfurtin keskeinen indeksi putosi yli 4 prosenttia. Se oli isoin pudotus sitten kesäkuun.

Saksassa vakuutusyhtiöiden osakkeet ovat rytisseet yli 5 prosenttia.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Madrid on hieman kovemmassa pudotuksessa, lähes 4 prosenttia, samoin Milano on pudonnut lähes 4 prosenttia.

OP:n Saari:"Pankkien pudotus yllättävän kova tämän hetken tietojen perusteella"

Sijoittajien käyttäytymiseen vaikutti uutistoimisto AFP:n mukaan myös kansainväliselle ICIJ-toimittajaverkostolle vuodettu materiaali epäilyttävistä tilisiirroista.

Nordean osake on ollut Helsingin pörssissä lähes 5 prosentin laskussa, mutta illansuuhun mennessä lasku oli tasaantunut runsaaseen 4 prosenttiin.

Euroopassa pankkisektorin osakkeet ovat luisuneet kuutisen prosenttia kauttaaltaan, kertoo uutistoimisto Reuters. Pankkijätit Barclays ja Deutsche Bank ovat kärsineet noin 5 prosentin pudotuksesta. Deutsche Bank päätyi lopulta 8 prosenttia pakkaselle.

– Nyt esille tullleet ovat asioita, jotka ovat jo valvojien tiedossa, eli pankit ovat ne valvojalle ilmoittaneet. Osa niistä on hyvin vanhoja ja vyyhti on aika sekava, mutta on sillä osansa tämän päivän laskussa ja osa sijoittajista on pelästynyt ja myynyt pankkeja, Saari sanoo.

Hän pitää pankkien pudotusta tänään "yllättävän kovana tämän hetken tietojen perusteella."

Valtion lentoyhtiö Finnairin osake on menettänyt arvoaan lähes 5 prosenttia.

Presidentinvaalit voivat heilauttaa osakemarkkinaa

Aasiassa kurssilasku on lievempi. Hong Kongin tunnetuin indeksi Hang Seng laski noin pari prosenttia.

Yhdysvalloissa osakekurssit avasivat myös mollivoittoisesti. Teollisuusosakkeiden Dow Jones -indeksi on runsaat 2 prosenttia laskussa. Teknologiaosakkeiden Nasdaq hieman vähemmän. Pankkipäivän edetessä Yhdysvalloissa osakeluisu on loiventunut alle 2:een prosenttiin.

Yhdysvaltojen markkinoista Saari sanoo, että teknologiateollisuudessa on puhalleltu ilmoja pois, koska arvostustasot lähtivät vähän turhankin kovaa ylös.

– En usko edelleenkään, että tämä muuttaa isoa kuvaa. Tämä on tällaista korjausta välillä. Tosiasia on kuitenkin se, että taloudet elpyvät, joskin pomppuisesti. Yhtiöiden tuloskunto on ollut yllättävän hyvä, enkä usko että loppuvuoden tulosennusteet ovat liian korkealla, Saari sanoo.

Tärkeimpänä hän pitää keskuspankkien elvytystä, jolla rahaa painetaan markkinoille ennen kokemattomia määriä ja odotettavissa on, että keskuspankit kasvattavat osto- ohjelmiaan edelleen. Ja samaan aikaan korot ovat nollassa tai miinuksella. Korot ovat erittäin alhaalla myös Yhdysvalloissa, mikä osaltaan tulee osakemarkkinaa.

– Mihinkään romahdukseen on vaikea uskoa, Saari painottaa.

Yhdysvaltain markkinoilla preseidentinvaalit voivat liikuttaa markkinaa suuntaan jos toiseen, Yhdysvallat-Kiina kauppasodan vaikutukseen Saari ei niinkään usko loppuvuonna.

OP:n pääanalyytikko Antti Saari uskoo, että kurssitaso vuoden lopussa on jonkin verran korkeammalla kuin tänään.

Lue myös:

Lisätty linkki ministerien kannanotoista 22.9. klo 8.48.