1. yle.fi
  2. Uutiset

Prahassa juhlittiin kesällä koronan selättämistä – nyt Tšekin koronatilanne pahenee nopeasti

Tšekissä ehdittiin jo iloita koronaepidemian taltuttamisesta.

koronavirus
Ihmisiä juhlii Kaarlen sillalla Prahan keskustassa.
Prahassa pidettiin kesäkuun lopussa juhlat koronaviruksen selättämisen kunniaksi. Nyt tilanne kuitenkin pahenee nopeasti uudestaan.Martin Divisek / EPA

Tšekin terveysministeri Adam Vojtech ilmoitti maanantaina eroavansa.

Terveysministeriötä on arvosteltu kiihtyvän koronaepidemian huonosta hoidosta. Uudeksi terveysministeriksi on nimitetty epidemiologi Roman Prymula.

Rauhallisen kesän jälkeen koronatartuntojen määrä on kääntynyt jyrkkään nousuun. Viimeisen kahden viikon aikana Tšekissä on raportoitu lähes 200 koronatapausta sataatuhatta asukasta kohti.

Euroopan unionin tautienehkäisy- ja valvontakeskukseen ECDC:n (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan vastaava luku Suomen osalta on 13,7 tapausta..

Sunnuntaina Tšekissä kerrottiin 985 uudesta koronatartunnasta, mikä oli alin luku viikkoon. Viime torstaina ilmoitettiin yli 3 000 uudesta tartunnasta ja useana päivänä uusien tartuntojen määrä on noussut yli 2 000:een.

Voitonjuhlista uuteen kriisiin

Kesällä Tšekissä ehdittiin jo juhlia koronaviruksen selättämistä Prahan keskustassa pidetyllä kansanjuhlalla. Parituhatta ihmistä kokoontui (siirryt toiseen palveluun) illalliselle 500 metriä pitkän pöydän ympärille. Prahassa luovuttiin samoihin aikoihin muun muassa maskipakosta ja ravintoloiden aukioloaikoja koskevista rajoituksista.

Tšekin pääministerin Andrej Babisin on määrä puhua koronatilanteesta maan televisiossa maanantai-iltana.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi