1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jope Ruonansuu

"Jope, minä menen" – tasavallan presidentin lupaus vierailusta Kemissä otetaan liikuttuneena vastaan Jope Ruonansuun vanhalla koululla

Syväkankaan koulun rehtori Susanne Nyman kertoo, että tasavallan presidentin koskettava ele herkisti.

Jope Ruonansuu
Jope Ruonansuu
Viihdelegenda Jorma "Jope" Ruonansuu haastoi mukaan kamppailuun koulukiusaamista vastaan presidentti Sauli Niinistön, joka vastasi liikuttavalla kirjeellä saapuvansa Kemiin. Arkistokuvassa Jope nimikkosalinsa ovella Syväkankaan koululla vuonna 2017.Kati Siponmaa / Yle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön lupaus saapua vierailulle Kemin Syväkankaan koululle otetaan kaupungissa iloiten vastaan.

Syväkankaan koulun rehtori Susanne Nyman kertoo olevansa yhtä aikaa hämmentynyt julkisuudesta, mutta liikuttunut ja kiitollinen siitä, että kiusaamisen vastaiset arvot on näin korkealta taholta nostettu esille.

– Huikean hienolta kuulostaa. Toivon, että kaikki Kemin koululaiset pystyvät osallistumaan tähän hienoon tilaisuuteen. Kiitos Jope, kiitos Sauli.

Presidentin liikuttava kirje edesmenneen viihdetaiteilija Jorma "Jope" Ruonansuun omaisille luettiin Jopen muistokonsertissa ja kuvakaappaus kirjeestä on levinnyt somessa viikonlopun aikana.

Ruutukaappausta ovat jakaneet Niinistön elettä ylistävin saatesanoin useat tahot, muun muassa Twitterissä tv-persoona Arman Alizad sekä Docventures (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön kirje Jope Ruonansuun muistokonserttiin.
Näyttelijä Mika Räinä luki ääneen presidentti Sauli Niinistön kirjeen Jopen muistokonsertissa. Kirje on koskettanut monia ja kuvakaappausta on jaettu sosiaalisessa mediassa laajalti.Mika Räinä

Kirjeessä Niinistö viittaa Ruonansuun kanssa käymäänsä keskusteluun, jossa oli tullut puheeksi Jopen kouluaika Syväkankaan koulussa ja häneen kohdistunut kiusaaminen. Kirjeen mukaan Jope ehdotti Niinistölle, että "mennäänpä Kemiin puhumaan koululaisille, kun aika on otollisempi".

– Jope, minä menen, vastaa Niinistö kirjeessään.

Vierailun yksityiskohdat vielä auki

Jopen ystävä ja työtoveri, näyttelijä Mika Räinä luki kirjeen ääneen viikonloppuna järjestetyn muistokonsertin yleisölle, muiden muassa Jopen puolisolle Mari Ruonansuulle. Tekstin lukeminen oli hänen mukaansa todella tunteikasta ja vaikeaa.

Räinä kiittää Niinistön elettä.

– Upea tapa jatkaa ystävän, Jopen, työtä kiusaamista vastaan.

Tasavallan presidentin kansliasta vahvistetaan, että vierailu toteutuu, mutta tarkemmat yksityiskohdat ovat vielä avoimena. Vierailu järjestetään, kun koronatilanne sen sallii.

Syväkankaan koulun rehtori Susanne Nyman Jopen salissa.
Syväkankaan koulun rehtori Susanne Nyman on kiitollinen siitä, että kiusaamisen vastainen työ saa tukea näin korkealta taholta. Presidentin vierailu koululle otetaan ilolla vastaan.Risto Koskinen / Yle

Lue lisää: Viihteen monitaituri Jope Ruonansuu on kuollut – Matkivan kulkurin pitkä ura muistetaan rakastetusta Jopet Show'sta

Presidentin vierailu on "ihan siistiä"

Syväkankaan koulun oppilaat Markus Koskela ja Julius Löytynoja odottavat presidentin vierailua varovaisen innostuneina.

– Ihan siistiä, kaksikko toteaa.

Koulukiusaamista kohtaan Koskelalla ja Löytynojalla on selvä kanta: kumpikaan ei hyväksy kiusaamista. Löytynoja ei itse ole kokenut kiusaamista, mutta Koskelalle ilmiö on hieman tutumpi.

– Joskus silloin kun tulin kouluun koin kiusaamista. Eihän se kiusaaminen ole oikein, sanoo Koskela.

Syväkankaan koulun rehtori Susanne Nyman on tavannut entisen koulun oppilaan, viihdelegenda Jope Ruonansuun useita kertoja. Ruonansuun muisto näkyy koululla pysyvästi, sillä muun muassa koulun auditorio on nimetty Jopen saliksi.

Jopen kitara Syväkankaan koulun Jopen salin seinällä.
Tasavallan presidentin kanslian mukaan vierailun yksityiskohdat ovat vielä auki. Yksi mahdollinen paikka keskusteluille on kuitenkin Jopen nimikkosali.Risto Koskinen / Yle

Kiusaamisesta ei uskalleta kertoa tänäänkään

Nymanin mukaan kahdeksasluokkalaisen Jope Ruonansuun aikanaan kokemat ongelmat ovat osalle koululaisista totta vielä tänäkin päivänä. Isokokoinen Ruonansuu ei Nymanin mukaan puolustautunut kiusaajia vastaan eikä kertonut asiasta vanhemmille.

– Silloinkin tunne siitä, että kiusataan oli tabu. Siksi hän ei kertonut eteenpäin. Valitettavasti se on asia, joka vielä tänäänkin estää monesti puuttumisen kiusaamiseen: koetaan että ei voida kertoa, Nyman sanoo.

Nyman muistuttaa myös, että kiusaajan ja kiusatun leimojen lyöminen oppilaisiin voi olla vaarallista. Hänen mukaansa kiusaamisen torjumisessa on kyse siitä, että koulussakin on osattava tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 22.9. kello 23 asti.

Lue myös: Kiusatuksi tullut Jari Andersson palasi kouluunsa rehtoriksi ja laittoi häiriköt kuriin – "Opettajat eivät uskalla puuttua kanteluiden pelossa"

Lue seuraavaksi