1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjanpoiminta

4H-yhdistysten marjanpoimintatalkoot jäivät pieniksi Päijät-Hämeessä – muualla kerätty tuhansia kiloja päivässä, Lahden seudulla vain kymmeniä kiloja

Tämän kesän hyvälle marjasadolle löytyy ostaja Kainuusta. Kiantama oy aikoo arvioida, jatkaako se yhteistyötä ensi vuonna.

marjanpoiminta
Monna Helen ja Uhana Helen pitelevät välisään marjaämpäriä.
Unaja Helen nautti puolukoiden poimimisesta koulukavereidensa kanssa. Hänen äitinsä Asikkalan 4H -yhdistyksen toiminnanjohtaja Monna Helen haluaa kannustaa ihmisiä nauttimaan luonnosta.Emilia Korpela / Yle

Koronaepidemian vuoksi ulkomailta tulleiden marjankerääjien määrä putosi Suomessa kolmanneksen. Mustikka- ja puolukkasadot ovat olleet tänä syksynä hyvät. Niiden hyödyntämiseksi Suomen 4H -järjestö aloitti Satosankarit-toiminnan ja avasi viisikymmentä marjapistettä ympäri Suomen.

Pisteisiin kuka tahansa on pystynyt tuomaan keräämiään mustikoita tai puolukoita, ja ne on ostettu päivän hinnalla. Yhdistyksellä on sopimus Kiantama oy:n kanssa, ja yritys on sitoutunut ostamaan toimitetut marjat itselleen.

Päijät-Hämeessä on ollut syksyn aikana auki Lahden ja Asikkalan ostopisteet. Lahden piste on jo kiinni, ja Asikkalassa otetaan marjoja vastaan vielä torstaina.

Pisteille tuotujen marjojen määrä on vaihdellut, mutta Asikkalan 4H -yhdistyksen toiminnanjohtaja Monna Helen uskoo, että toiminta voisi pikku hiljaa kasvaa.

– Aluksi ei tullut yhtään marjaa. Nyt on tullut 30 kilon satseja. Ihmiset alkoivat aktivoitua, kun tästä oli lehdessä ja tieto kulki suusta suuhun.

On kuitenkin vielä epävarmaa, jatkuuko marjapisteiden toiminta ensi syksynä. Kiantaman toimitusjohtaja Vernu Vasunta arvioi, ettei muutaman kymmenen kilon marjamääriä ole kannattavaa kuljettaa Kainuussa toimivalle yritykselle. Valtaosa 4H:n marjapisteistä toimii Pohjanmaalla.

– Yhteenvedon aika on myöhemmin. Saaduilla tuloilla pitää kattaa menot, sillä tämä on liiketoimintaa. Ei ole kannattavaa, jos kymmentä kiloa marjoja haetaan rekalla, kun parhaimmilla paikkakunnilla marjoja on tullut tuhansia kiloja päivässä.

Vasunta uskoo, että kaupallinen marjastuskulttuuri on Etelä-Suomesta hävinnyt. Yrityksille myynnin sijaan ihmiset keräävät marjoja omaan pakkaseen tai myyvät itse sosiaalisessa mediassa.

Marjojen poiminnalla rahat luokkaretkeen

Asikkalan 4H -yhdistyksen toiminnanjohtaja Helen toivoo jatkoa marjapisteiden toiminnalle. Marjapisteet ovat työllistäneet paikallisia nuoria. Lisäksi marjapisteet innostavat lapsia ja nuoria metsään, kun he voivat keräämällä ansaita itselleen rahaa.

Länsi-Asikkalan koulun nelos- ja vitosluokat hyödynsivät marjanostoa keräämällä yhdessä rahaa luokkaretkeä varten. Helenin tytär Unaja Helen näki poiminnassa muutakin hyötyjä kuin vain raha.

– Oli tosi hauskaa mennä kavereiden kanssa metsään keräämään puolukkaa. Samalla luokkahenki kasvoi, kun pääsin vähän paremmin tutustumaan uusiin, eri luokalla oleviin oppilaisiin.

Lue seuraavaksi