1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuuntele juttu: Nuorten talviolympiafestivaalin pääsihteeri mietteliäänä siirretystä tapahtumasta

Kisojen päänäyttämönä toimii Sotkamon Vuokatti, jossa kisataan suurin osa lajeista.

urheilutapahtumat
Pääsihteeri Marita Kaipainen pohtii tulevia nuorten talviolympiapäiviä.
Kisat siirtyivät helmikuulta joulukuulle. Arkistokuva.Antti Tauriainen / Yle

Koronapandemia lähes kaatoi Vuokattiin suunnitellut Euroopan nuorten talviolympiakisat. Kisat oli tarkoitus järjestää Vuokatissa ensi helmikuussa, mutta ne siirretään vuoden 2021 joulukuulle.

Asiasta päätti EOC eli Euroopan Olympiakomitea maanantaina. Nyt kisat järjestetään Vuokatissa 11–18.12.2021.

Seuraava järjestäjä on Italia vuonna 2023, joten Vuokatin kisojen ainoa mahdollinen rako on ensi joulun alla.

– Tasavuodella ei voi siirtää eteenpäin, koska Pekingin aikuisten olympialaiset ovat siinä samalla. Tärkeää on, että kisat voidaan järjestää. Terveys ja turvallisuus edellä mennään, Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen kertoo.

Vuokatissa kilpaillaan kuudessa lajissa tyttöjen ja poikien sarjoissa: alppihiihdossa, ampumahiihdossa, lumilautailussa, maastohiihdossa, short trackissa ja taitoluistelussa. Jääkiekko-ottelut on tarkoitus järjestää Kajaanissa.

Kisojen pääsihteeri Marita Kaipainen kertoi reilu kuukausi sitten, että helmikuulle ajoitetut kisat kiinnostavat osallistujia, mutta järjestäjille aiheuttaa päänvaivaa paheneva koronatilanne. Kisoilla on Kaipaisen mielestä suuri merkitys Kainuun matkailulle, pidettiinpä ne milloin tahansa.

Euroopan nuorten talviolympiafestivaalia joudutaan siirtämään eteenpäin koronauhan takia Vuokatissa. Jarmo Nuotio tavoitti talviolympiafestivaalin mietteliään pääsihteerin Marita Kaipaisen.

– Kisoilla voidaan saada valtava näkyvyys meidän maakunnallemme. Aikataulu meidän puolelta oli, että saataisiin tietää lokakuussa kisojen kohtalo, Kaipainen sanoi.

Kisojen ennakkoilmoittautumisia on tullut jo ennätysmäärä, sillä kisoihin ilmoittautui elokuuhun mennessä yli 2 000 henkilöä 48 eri Euroopan maasta. Lumivarmin ajankohta olisi myöhemmin talvella.

– Kyllä tämä lisätyötä teettää, mutta mennään niillä mitä annetaan. Oltiin jo hyvässä vauhdissa, nyt ollaan vielä paremmassa vauhdissa kisajärjestelyissä, Kaipainen summaa.

Euroopan nuorten olympiafestivaali (EYOF) on johtava multisport urheilutapahtuma 14–18-vuotiaille eurooppalaisille nuorille urheilijoille.

Sekä kesä- että talviolympiafestivaalit järjestetään kahden vuoden välein parittomina vuosina.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Lue seuraavaksi