1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Turun valtuusto piti kiinni runkolinjauudistuksen myöhentämisestä

Hanke lykkääntyy kolmella vuodella kesään 2025.

Turku
Ihmisiä ja linja-autoja Turun Linnankadulla.
Runkolinjan busseja nähdään Turun katukuvassa aikaisintaan kesällä 2025. Arkistokuva.Paula Collin / Yle

Turun valtuusto päätti pitää kiinni aikalisästä joukkoliikenteen runkolinjojen käyttöönotossa. Ratkaisu syntyi maanantai-iltana äänestyslukemin 42-14.

Päätös tarkoittaa, että linjasto aloittaa toimintansa heinäkuussa 2025. Näin ollen hanke viivästyy kolme vuotta.

Vihreät teki muutosehdotuksen, jossa olisi pidetty kiinni aiemmin sovitusta eli kesästä 2022. Tukea ei kuitenkaan tullut muista ryhmistä. Osa vasemmistoliiton valtuutetuista äänesti tyhjää.

Kaupunginhallitus päätti runkolinjaston käyttöönoton myöhentämisestä jo pari viikkoa sitten. Perusteluna olivat talousseikat. Aikalisän avulla Turun taloudellinen liikkumavara paranisi noin 20 miljoonaa euroa.

Vihreät otti asian esiin valtuustossa Turun talouden toisen osavuosikatsauksen käsittelyn yhteydessä. Ryhmäjohtaja Saara Ilvessalo epäili, että myöhennys ei tuo toivottuja säästöjä.

– Tässä esityksessä ollaan nyt aika lyhytnäköisillä ja hatarilla talousargumenteilla tekemässä oikeastaan taloudellisesti heikointa mahdollista ratkaisua, jossa me emme saa mitään runkolinjojen hyötyjä, vaan joudutaan vuosien 2022-2025 pätkäkaudelle tekemään kalliita ja oletettavasti laatutasoa heikentäviä lyhytaikaisia liikennöintisopimuksia, totesi Ilvessalo.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sini Ruohonen (kok) piti runkolinjaston myöhennystä välttämättömänä ratkaisuna.

– Koronan vuoksi joukkoliikenteen käyttöaste on hiipunut todella paljon. Lipputuloja voi tulla 10 miljoonaa ennakoitua vähemmän. Tähän oli pakko reagoida. Kun otamme hieman takapakkia, saamme harkinta-aikaa ja mahdollisuuden pitää kiinni nykyisestä palvelutasosta.

Runkolinjojen busseilla olisi tiheämmät vuorovälit ja niiden kulkua edistettäisiin liikenneratkaisuin. Runkolinjojen ohella käytössä olisi liityntälinjoja, täydentäviä linjoja sekä koululais- ja palvelulinjoja.

Linjaston käyttöönottoa on valmisteltu Turussa jo vuodesta 2009 lähtien, mutta toteutusajankohtaa on siirretty useita kertoja eteenpäin.

Lue seuraavaksi